Колаж: TrueUA

Президентські вибори в Туреччині: які результати першого туру

У Туреччині завершився перший тур президентських виборів, на яких жоден із двох кандидатів не набрав необхідних 50% голосів. Країну чекає другий тур виборів 28 травня.

Про це повідомляє CNN Turk.

Голова Вищої виборчої комісії Туреччини Ахмет Єнер поінформував, що виборчі комісії підрахували 100% бюлетенів. Відсоток участі у виборах склав майже 89%. Рівень участі за кордоном становив близько 53%.

Згідно з попередніми результатами, чинний президент Реджеп Таїп Ердоган отримав 49,51% голосів, тоді як його опонент Кемаль Кілічдароглу — 44,88, пан Сінан Оган — 5,17% та Мухаррем Інсе 0,44%.

"У неділю, 28 травня, проведуть другий тур виборів. Це відбудеться вперше за всю історію країни", — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що протягом останніх місяців, згідно з опитуваннями, саме Киличдароглу лідирував у передвиборчих опитуваннях, хоча його перевага і  була невеликою. Киличдароглу днями звинуватив Кремль у змові та поширенні фальшивих матеріалів. Він пригрозив Москві погіршенням міжнародних відносин у разі, якщо Кремль "не триматиме руки якомога далі від турецької держави". Реакція Ердогана на такі заяви Киличдароглу була вкрай різкою. Він звинуватив опозицію в роботі на США. За його словами, опозиціонери нібито об'єдналися з Білим домом з метою скинути чинну владу в країні.

Раніше радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк повідомляв, що Туреччина у ситуації щодо війни у нашій країні зайняла нейтралітет. Президентські вибори в країні не мають вплинути на її позицію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 15.05.2023 16:50