Колаж TrueUA

У Туреччині стартували вибори президента: які шанси у кандидатів

У неділю, 14 травня, у Туреччині проходять президентські вибори. Головними кандидатами під час виборчих перегонів є чинний президент Реджеп Тайїп Ердоган та опозиціонер Кемаль Киличдароглу.

TruеUA розповідає, що потрібно знати про цю подію та чи вплине можливий програш Ердогана на політику Туреччини щодо ситуації в Україні.

Головні кандидати на виборах

Вибори президента у Туреччині відбудуться одночасно з парламентськими. Згідно із законодавством цієї країни, очільника держави обирають на наступні п'ять років. Якщо жоден із кандидатів не подолає поріг у 50% — має бути проведений другий тур між двома лідируючими кандидатами.

За даними соціологів, Ердоган, який є президентом з 2014 року, ризикує цього року втратити підтримку виборців. Цьому передує низка факторів: як писали ми раніше у статті "Кінець епохи Ердогана? З чим Туреччина підійшла до президентських виборів", за останні роки у країні істотно погіршилася економічна ситуація. Зростання цін на енергоносії та продукти, інфляція і знецінення турецької ліри — зовсім не те, чим можна похвалитися перед виборцями. До того ж у лютому позиції Реджепа Ердогана отримали потужний удар у вигляді стихії. Землетрус на південному сході Туреччини обернувся для президента серйозними репутаційними втратами. Ще одним проблемним моментом, пов'язаним із землетрусом і водночас із виборами, стало неякісне будівництво у сейсмонебезпечних районах. Має вплив на майбутній результат чинного президента на виборах і його прихильність до більш релігійного устрою суспільного життя.

Головним конкурентом Ердогана є 74-річний Кемаль Киличдароглу, навколо якого вперше за багато років об'єдналася турецька опозиція — коаліція із шести партій під назвою Народний альянс.

Киличдароглу працював у Мінфіні Туреччини й був депутатом турецького парламенту, після чого став лідером Республіканської народної партії, а 2017 року очолив багатотисячний Марш справедливості у Стамбулі — рух проти посилення президентської влади та масових чисток, які Ердоган проводив після спроби держперевороту 2016 року.

За даними видання CNN Turk, на президентських виборах проголосують понад 60,5 млн виборців.

Які шанси на перемогу в Ердогана та Киличдароглу

Протягом останніх місяців саме Киличдароглу лідирує у передвиборчих опитуваннях. Так, його перевага є невеликою, вписуючись, як-то кажуть, в межі статистичної похибки. Але вона є, вона стабільна — і її цілком може виявитися достатньо для перемоги. Причому, можливо, навіть у першому турі. А у другому, як стверджують соціологи, Ердоган програє уже не із "похибковим" відставанням, а із різницею, яка не залишить сумнівів у тріумфі його опонента.

Згідно з останнім передвиборчим опитуванням KONDA Research, проведеним минулого тижня, Ердогана підтримують 43,7%, а Киличдароглу — 49,3%. Така ситуація означає, що переможця визначить другий тур, який має відбутися 28 травня.

Інфографіка: KONDA Research

Інфографіка: KONDA Research

Ключові заяви лідерів президентських перегонів

Ердоган обіцяв мирним шляхом передати владу у разі, якщо програє на президентських виборах.

"Правляча партія та її союзники вважатимуть будь-який результат голосування законним і зроблять усе, чого вимагає демократія", — стверджував Ердоган кількома днями раніше.

Водночас Киличдароглу днями звинуватив Кремль у змові та поширенні фальшивих матеріалів. Він пригрозив Москві погіршенням міжнародних відносин у разі, якщо Кремль "не триматиме руки якомога далі від турецької держави".

"Дорогі російські друзі, Ви стоїте за монтажами, змовами, контентом Deep Fake та записами, які вчора були викриті в цій країні. Якщо ви хочете продовження нашої дружби після 15 травня, тримайте руки якомога далі від турецької держави. Ми, як і раніше, виступаємо за співпрацю і дружбу", — заявляв Киличдароглу, звинувачуючи РФ у спробі втрутитися у вибори президента.

Реакція Ердогана на такі заяви Киличдароглу була вкрай різкою. Він звинуватив опозицію в роботі на США. За його словами, опозиціонери нібито об'єдналися з Білим домом з метою скинути чинну владу в країні.

"Байден наказав повалити Ердогана, я це знаю. Всі мої люди це знають. Якщо це так, то завтрашні бюлетені дадуть відповідь Байдену", — сказав Ердоган, дорікнувши Киличдароглу через його слова на адресу РФ.

Чи вплине можлива поразка Ердогана на позицію Туреччини щодо України

Раніше радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк повідомляв, що Туреччина у ситуації щодо війни у нашій країні зайняла нейтралітет. Президентські вибори в країні не мають вплинути на її позицію.

"Мені здається, що Туреччина зайняла ту позицію, якої буде дотримуватися. Позиція нейтралітету, позиція активного посередництва по гуманітарних складових..." — казав Подоляк.

Він наголосив, що Туреччина допомагає Україні під час обміну полоненими, а також розв’язує ще низку важливих питань.

Радник голови Офісу президента вважає, що результати президентських виборів не мають вплинути на турецьку позицію щодо України та РФ.

Нагадаємо, 26 квітня з'явилась інформація, що у президента Туреччини Реджепа Ердогана, ймовірно, стався інфаркт міокарда. Йому раптово стало зле під час прямого ефіру на одному із турецьких телеканалів. Водночас у самого очільника країни спростували цю інформацію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.05.2023 09:20