У 2018 році стихійні лиха забрали більше 10 тисяч життів

25 СІЧНЯ 2019 11:49

У минулому році не було природних катаклізмів «катастрофічного масштабу», проте, в результаті стихійних лих в 2018 році загинули 10 300 чоловік і 60 млн постраждали в тій чи іншій мірі. Про це повідомили з Управління ООН по зменшенню ризику стихійних лих (ЮНІСДР).

«60 млн чоловік відчули на собі наслідки екстремальних природних явищ - хтось втратив роботу, інші позбулися житла або отримали травми», - заявила, виступаючи в Женеві, Спеціальний представник Генсека ООН з питань зменшення ризику стихійних лих Мами Міцуторі. Вона представила доповідь за підсумками 2018 року.

У порівнянні із середнім показником попередніх років, загальне число загиблих невелика. Це пояснюється вдосконаленням методів зниження ризику, а також щодо масштабів стихійних лих в 2018 році. Наприклад, в 2010 році один тільки землетрус в Гаїті забрав 200 тисяч життів.

Найсмертоноснішими в минулому році були землетрус і цунамі в Індонезії, де загинули 3 400 осіб. У Греції відбулися руйнівні в Європі пожежі за останні двісті років. Вони забрали життя 126 осіб. Наймасштабніші лісові пожежі в історії США відбулися в Каліфорнії. Крім того, в минулому році горіли ліси в Швеції, де рідко трапляються такі лиха.

Повені, урагани і посухи завдавали страждання не тільки жителям Африки. Ці явища спостерігалися в Австралії і в Європі.

Більше за інших в минулому році постраждали жителі Індії, де наслідки стихійних лих позначилися на життя 24 млн осіб. Другий місце за Філіппінами - там постраждали 6,5 млн осіб. Приблизно стільки ж жителів Китаю зіткнулися з труднощами, пов'язаними з природними катаклізмами.

 В цьому році, за прогнозами експертів, країни Південної Африки і Центральної Америки, швидше за все, чекає ще більш сильна посуха.

Мами Міцуторі нагадала, що в 2015 році в японському місті Сендай була прийнята стратегія по зниженню небезпеки стихійних лих, в якій закріплена провідна роль держав в цьому питанні. Зокрема, уряди повинні враховувати закладені в ній принципи при розвитку міських господарств.

«Більше половини населення планети живе в містах, - зазначила вона. - Але як відбувається урбанізація? В основному спонтанно, без будь-якого планування, дотримання будівельних норм і правил, за відсутності заходів щодо захисту екосистем».

Світ, 25.01.2019 11:49