У 2018 році зареєстровано рекордну кількість випадків кору, більшість з них припадає на Україну

08 ЛЮТОГО 2019 12:32

Незважаючи на успіхи в сфері імунізації, кір продовжує стрімко поширюватися по Європі. Це захворювання викликає серйозні ускладнення, наприклад, пневмонію і енцефаліт, і навіть може призвести до загибелі.

У 2018 році на кір заразилися майже 83 тисячі людей в 47 з 53 країн європейського регіону Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). 72 людини померли від кору. Понад 60 відсотків усіх захворювань на кір в регіоні припадає на Україну, повідомляє UN.

З усіх 82596 випадків кору, зареєстрованих в 2018 році в країнах європейського бюро ВООЗ, 92 відсотки були виявлені в 10 країнах: Україні, Сербії, Ізраїлі, Франції, Італії, Росії, Грузії, Греції, Албанії та Румунії.

На Україну припадає 64 відсотки всіх захворювань - 53 тисячі випадків. На другому місці в цьому сумному лідерстві - Сербія, де на кір заразилися п'ять тисяч людей. Майже три тисячі випадків кору було виявлено в Ізраїлі, який також входить в Європейське бюро ВООЗ. У Росії на кір захворіли 2256 осіб, а в Грузії - 2203. У Білорусі в 2018 році було 235 випадків цього вірусу, в Вірменії 19 і в Азербайджані-71.

А ось в Андоррі, Ісландії, Монако, Сан-Марино, Таджикистані і Туркменістані в минулому році не було жодного випадку захворювання на кір.

Вірус кору дуже легко передається від людини до людини. Для того, щоб запобігти спалаху, 95 відсотків населення мають отримати дві дози вакцини від кору. Необхідно також зробити щеплення дітям, підліткам та дорослим, які в минулому пропускали планову вакцинацію.

«Отримані дані вказують на рекордну кількість хворих і померлих від кору. Це означає, що проблеми з імунізацією на місцевому рівні залишають лазівки для вірусу», - заявила глава європейського бюро ВООЗ Жужанна Якаб.

Сьогодні у зв'язку з публікацією даних по кору за 2018 р ВООЗ знову закликала країни Європейського регіону зосередити свої зусилля насамперед на тих географічних районах і групах населення, де низький рівень імунізації.

Експерти ВООЗ впевнені, що кір - це трагедія, яку можна і потрібно запобігти.

Суспільство, 08.02.2019 12:32