Фото: Офіс президента

У Байдена анонсували новий пакет допомоги і пояснили, чи будуть у ньому ATACMS

В адміністрації президента Джо Байдена офіційно анонсували новий пакет військової допомоги для України. Зазначається, що передача далекобійних ракет ATACMS наразі відкладається.

Про це повідомив радник американського президента з національної безпеки Джейк Салліван під час брифінгу. За його словами, президент США Джо Байден оголосить про передачу озброєння та техніки, які допоможуть Україні зберегти темпи контрнаступу.

"Це включає додаткові боєприпаси для наданих США систем HIMARS, засобів протитанкової боротьби, артилерії, боєприпасів та більше касетних снарядів", — заявив Салліван. 

За його словами, Байден вирішив наразі не надавати Україні далекобійні ракети ATACMS, однак він не виключає таку можливість в майбутньому.

Зазначимо, що у Сполучених Штатах Америки зберігають сумніви, чи відправляти Україні ракети великої дальності ATACMS. Дискусія досі триває. Останнім часом західні медіа повідомляють, що питання надання Україні далекобійних ракет ATACMS зійшло з мертвої точки. Начебто адміністрація Джо Байдена близька до ухвалення рішення про схвалення надання Україні ракет великої дальності. Однак наразі триває процес дискусій щодо цього.

Що відомо про ATACMS

Ракета ATACMS (Army TACtical Missile System) може досягати цілей на відстані в 300 км від місця запуску. Це дає можливість вражати як точкові, так і важливі цілі на великій площі точним вогнем. Для запуску ракети використовують модернізовану пускову установку M270 MLRS (дві ракети) або HIMARS (одна ракета). HIMARS мобільніший, тому його вогневі можливості менше, ніж у тяжчій гусеничній М270.

Ракети ATACMS lkz Erhf]yb

Ракети ATACMS. Фото: "Мілітарний"

Ракети призначені для ураження точкових цілей противника. Це можуть бути командні пункти, пускові установки ракет, об’єкти ППО, вузли зв’язку, склади боєприпасів тощо. Крім того, ATACMS може працювати в будь-яких погодних умовах та у будь-який час доби. Ракети можуть вражати цілі противника на усіх окупованих територіях — у Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Луганській, Харківській областях. Крім того, дальність ракети покриває Крим та Керченський міст.

Нагадаємо, декілька днів тому держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Збройні сили України самі обирають цілі для атак. Щоправда, за його словами, США не допускають використання їхніх систем озброєння, зокрема, ракет ATACMS, за межами України.

Нагадаємо, Конгрес Сполучених Штатів Америки підтримає виділення додаткового фінансування для України. Йдеться про 24 мільярди доларів. Більшість у Конгресі підтримують додаткове фінансування для України, попри наявність розбіжностей. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 21.09.2023 21:18