У Чорнобилі запустили сонячну електростанцію

06 ЖОВТНЯ 2018 10:25

Україна ввела в експлуатацію першу сонячну електростанцію, побудовану в Чорнобильській зоні відчуження практично навпроти саркофага над четвертим енергоблоком, що вибухнув в 1986 році. Про це повідомляє агентство Reuters.

Найбільша в історії атомної енергетики аварія сталася на Чорнобильській АЕС вночі 26 квітня 1986 року, коли після невдалого виробничого експерименту персонал станції втратив контроль над реакцією, і реактор був повністю зруйнований. З 30-кілометрової зони було евакуйовано понад 100 тисяч осіб, в ліквідації наслідків аварії брало участь понад 600 тисяч осіб.

Сонячна станція потужністю один мегават, монтаж якої завершився в грудні, - спільний проект української компанії «Батьківщина» і німецької Enerparc AG вартістю близько 1 мільйона євро. Комплекс з 3,8 тисячі панелей виробляє достатньо електроенергії для постачання 2 тисяч квартир. Агентство також відзначає, що вперше з 2000 року, коли остаточно була зупинена ЧАЕС, на цій території проведена електроенергія.

«Це не просто ще одна сонячна електростанція - (це) єдина (станція) знаходиться в 100 метрах від ядерного реактора, що вибухнув в 1986 році. Важко переоцінити символіку цього проекту», - сказав журналістам виконавчий директор компанії-партнера проекту Solar Chernobyl LLC Євген Варягін, якого цитує Reuters.

В майбутньому консорціум Enerparc AG - «Батьківщина» планує збільшити потужність своїх сонячних електростанцій в Чорнобильській зоні відчуження з 1 до 100 мегават.

Економіка, 06.10.2018 10:25