Фото: TrueUA

У "Дії" стартував прийом заявок на компенсацію за знищене житло: як подати

Унаслідок війни значна кількість громадян України втратила своє житло. Щоб швидше розв'язати проблему компенсації та відновлення зруйнованих помешкань, українці можуть через застосунок "Дія" подати заявку на отримання коштів.

Про це повідомив віце-прем'єр-міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у Telegram.

За його словами, раніше через "Дію" можна було подати лише заяву про ремонт пошкодженого майна. Однак відтепер програмою "єВідновлення" можуть скористатись ті громадяни, житло яких було знищено.

"Зараз розширюємо "єВідновлення" для тих, чиє житло знищили через російське вторгнення. Подавайтеся, щоб отримати житловий сертифікат та придбати нову домівку — у забудовника чи на вторинному ринку", — написав Федоров.

Що потрібно для отримання житлового сертифіката через "Дію":

  • бути єдиним власником житла;
  • зареєструвати майно в Держреєстрі речових прав (ДРРП), якщо воно не зареєстроване;
  • мати нерухомість на підконтрольній Україні території;
  • повідомити про пошкоджене майно в "Дії";
  • подати заяву про "єВідновлення" в застосунку.

Після цього спеціальна комісія огляне об'єкт та визначить суму компенсації. Далі буде видано сертифікат для купівлі житла, з яким потрібно звернутися в ЦНАП або до нотаріуса та відмовитися від прав на зруйноване житло. Знищену нерухомість буде замінено новою, на яку отримаєте право власності.

Проте у випадку, якщо громадянин хоче відбудувати житло на власній землі, варто почекати із заявою.

"Грошова компенсація на відбудову також буде — команда працює над впровадженням послуги", — написав Федоров.

Міністр зазначив, що якщо людина отримує компенсацію від держави, то вона вже не зможе претендувати на цю суму коштів з репарацій від держави-агресора.

Що передбачає програма "єВідновлення"

Це нова послуга, яка компенсуватиме українцям деякі витрати на зруйноване під час війни житло. Кошти на ремонт квартири, будинку чи, наприклад, кімнати в гуртожитку можна отримати через застосунок "Дія". Суму допомоги визначить комісія після підрахунку обсягів пошкоджень. Максимально на відновлення одного об’єкта — 200 тисяч гривень. Їх можна витрати на будівельні матеріали чи послуги підрядників.

Першочергово фінансову допомогу за програмою "єВідновлення" отримають учасники бойових дій, сім’ї загиблих військовослужбовців, мобілізовані українці, багатодітні сім’ї, опікуни та патронатні вихователі дітей-сиріт й люди з інвалідністю І та ІІ груп. Відзначимо, громадяни, які вже відремонтували своє житло, наразі не можуть претендувати на державну допомогу.

Нагадаємо, за інформацією Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України грошову допомогу у рамках програми "єВідновлення" вже отримали 1409 заявників. На їхні рахунки нараховано понад 115 мільйонів гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 01.08.2023 17:17