Фото: TrueUA

Скільки українців отримали гроші на відновлення пошкоджених війною домівок: в уряді назвали цифри

Грошову допомогу у рамках програми "єВідновлення" вже отримали 1409 заявників. На їхні рахунки нараховано понад 115 мільйонів гривень.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Урядовці зазначають, що з початку дії програми 10 травня українці подали 24 724 заяви. Попри те, що органи місцевого самоврядування створили 510 комісій, темпи опрацювання заяв недостатні. Отримані кошти громадяни зможуть спрямувати на закупівлі будівельних матеріалів та оплату ремонтних робіт.

"Є гроші — урядом спрямовано 4,4 мільярда гривень на реалізацію програми, створені механізми та цифрові інструменти, — потрібна відповідальність на місцях. Ми комплексно підходимо до вирішення проблеми забезпечення житлом українців. Це і системні зміни житлової політики, які обговорюємо з європейськими партнерами, і державні програми компенсації та безпосередньо реалізація проєктів відновлення", — заявив міністр Олександр Кубраков.

Що передбачає програма "єВідновлення"

Це нова послуга, яка компенсуватиме українцям деякі витрати на зруйноване під час війни житло. Кошти на ремонт квартири, будинку чи, наприклад, кімнати в гуртожитку можна отримати через застосунок "Дія". Суму допомоги визначить комісія після підрахунку обсягів пошкоджень. Максимально на відновлення одного об’єкта — 200 тисяч гривень. Їх можна витрати на будівельні матеріали чи послуги підрядників.

Першочергово фінансову допомогу за програмою "єВідновлення" отримають учасники бойових дій, сім’ї загиблих військовослужбовців, мобілізовані українці, багатодітні сім’ї, опікуни та патронатні вихователі дітей-сиріт й люди з інвалідністю І та ІІ груп. Відзначимо, громадяни, які вже відремонтували своє житло, наразі не можуть претендувати на державну допомогу.

Детальніше про "єВідновлення", умови участі та обмеження можна почитати за посиланням.


Фото: Мінцифри

Нагадаємо, у перший день роботи програми "єВідновлення" стався збій, оскільки система не витримала навантаження. За перший тиждень роботи програми українці подали понад 10 440 заяв про виплату допомогиПонад 56% заяв стосуються допомоги щодо відновлення квартир, 43,4% — приватних будинків та менш як 1% — інших житлових приміщень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 11.07.2023 06:27