Фото: Facebook Юлії Свириденко

У Харкові розробили першу вітчизняну машину для розмінування: вона пройшла сертифікацію (фото)

Перша машина для підготовки ґрунту до розмінування, яку розробили у Харкові, успішно пройшла сертифікацію. Ця техніка дозволяє знешкоджувати протипіхотні та виявляти протитанкові міни.

Про це повідомила прес-служба Міністерства економіки. Компанія-виробник вже отримала сертифікат відповідності та декларацію про відповідність, що дозволяє налагодити її виробництво та використовувати для розмінування територій. 

Що відомо про харківську машину

Фото: Facebook Юлії Свириденко

У Міністерстві наголосили, що важливими перевагами вітчизняної техніки перед закордонними машинами з розмінування є простота конструкції, порівняно невисока вартість виробництва, обслуговування й ремонту. При цьому розробка дозволяє ефективно знешкоджувати протипіхотні та виявляти протитанкові міни. Наразі щомісяця виробники можуть виготовляти дві такі машини.

"Ми зацікавлені в тому, щоб не імпортувати обладнання, а купувати своє. Тому, безумовно, ми підтримуємо ефективні українські розробки. Ключове завдання сьогодні — масштабувати виробництво вітчизняних виробників", — заявила перший віце-прем’єр-міністр України — міністр економіки України Юлія Свириденко.

За словами чиновниці, такі машини, як розробка харків’ян будуть корисними для Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної спеціальної служби транспорту та приватних операторів, які займаються розмінуванням в Україні. 

Також відомо, що наразі в Україні працюють 20 машин для розмінування, з яких три — на Харківщині, та близько 3000 фахівців з розмінування. Для пришвидшення очищення території країни від мін та вибухівки цих потужностей недостатньо. Тому на кожній зустрічі з закордонними партнерами порушується питання щодо постачання необхідного обладнання, навчання піротехніків, фінансового забезпечення гуманітарного розмінування.

Нагадаємо, The Washington Post повідомляв, що найбільш замінованою країною у світі нині є саме Україна. За півтора року повномасштабної війни територія забруднена наземними мінами, бомбами, що не розірвалися, а також артилерійськими снарядами.

Своєю чергою віце-прем'єр-міністр економіки України Юлія Свириденко заявила, що Україна отримає один мільйон євро на потреби гуманітарного розмінування. Таку допомогу надасть нашій державі Хорватія.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 02.08.2023 12:59