Фото: Офіційний портал Києва

У Києві реконструюють розв'язку за понад мільярд гривень: Арахамія звернувся до мерів з різкою заявою

У Києві під час війни провели "дорожній" тендер на 1,3 мільярда гривень. Вже триває реконструкція розв’язки на перетині вулиць Полярної та Богатирської в Оболонському районі столиці.

Про це свідчить інформація на сайті Prozorro. Загалом на реконструкцію розв’язки на Оболоні планують витратити 1 314 995 000 гривень. Замовником робіт є КП "Київавтодор". 

"В межах реконструкції збудують новий шляхопровід віссю вулиці Полярної, аби покращити транспортну ситуацію на півночі Києва. Планується, що пропускна спроможність нової розв’язки становитиме 11 200 авто на годину. Шляхопровід завдовжки 125 метрів матиме шість смуг руху", — йдеться у тендері.

Тендер на ремонт розв'язки в Оболонському районі Києва

Скріншот з Prozorro

Також замовники зазначають, що на перехресті планується прибрати наявний світлофор, аби зменшити затримку транспорту на одному з найбільш завантажених вузлів Оболонського району. На розв’язці також облаштують велодоріжки загальною довжиною близько 2,8 кілометра.

Реакція центральної влади

Керівник фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія опублікував різке звернення до очільників міст, чиновників місцевого самоврядування та всіх інших осіб, відповідальних за процедури закупівель у державі. Мовляв, у суспільстві назріває дуже серйозне невдоволення скандальними закупівлями.

"Усі ці історії про барабани, стадіони, люксові овочерізки, перекладання бруківки, там, де вона не в такому жахливому стані, значною мірою дестабілізують суспільство, яке живе непростим життям, примудряючись не просто виживати, але ще й волонтерити, донатити на армію та зберігати оптимістичний погляд на майбутнє", — заявив Арахамія.

Він наголошує, що парламент може внести на такі закупівлі законодавчі обмеження на час воєнного стану.

"Ми в парламенті активно обговорюємо ідею обмеження розпорядження цими коштами, але зупиняє нас лише те, що знаємо: коли ми це зробимо, ви почнете голосно кричати про "напад на децентралізацію", що "влада атакує місцеве самоврядування" та поширювати інші схожі меседжі", — заявив нардеп.

Скандали із тендерами

У Борисполі оголосили тендер на будівництво флагштока державного прапора України, вартістю в понад п'ять мільйонів гривень. Його планують встановити на території Книшового меморіального паркового комплексу.

Для семи пляжів у Києві планують закупити майже 12 тисяч тонн піску. Варто зазначити, що пляжний сезон цьогоріч не відкриватимуть через безпекову ситуацію. Згодом у КМДА пояснили, що підсипання піску потрібно зробити відповідно до санітарних норм, зокрема через повінь. Це необхідно для відновлення природного шару піщаного покриву.

Нагадаємо, що у квітні 2023 року Управління освіти Дніпровської районної державної адміністрації Києва закупило для бомбосховищ шкіряні барабани. Йдеться про триста музичних інструментів на суму майже один мільйон гривень. Закупівля аргументувалась необхідністю психічного розвантаження дітей під час повітряних тривог. Згодом розірвали договір. Також у Дніпровському районі чиновники замовили для "облаштування" бомбосховищ овочерізки на півтора мільйона гривень та електросковороду за понад 700 тисяч.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 17.07.2023 13:30