Фото: ілюстративне. Джерело: СБУ

У Києві викрили керівництво інституту, яке допомагало росіянам відновлювати нафтопереробні заводи після атак дронами

Співробітники Служби безпеки України викрили керівний склад провідного науково-дослідного та проектного інституту нафтового профілю у Києві на співпраці з росіянами. Їх підозрюють у допомозі агресору відновлювати свої нафтопереробні заводи, які зазнали суттєвих пошкоджень унаслідок атак українських дронів.

Як повідомляє прес-служба правоохоронного органу, серед затриманих є голова правління, двоє очільників спеціалізованих відділів, а також головний інженер та один з інженерів столичної установи.

За даними слідства, посадовці на замовлення росіян підготували проектно-конструкторську документацію для реконструкції трьох ключових НПЗ.

"Загальна вартість російських "підрядів" становила майже пів мільярда гривень", — зауважили в СБУ.

До цієї суми входив також дистанційний супровід проектантами технологічних процесів відновлення та модернізації пошкоджених російських нафтопереробних заводів. У ході обшуків в офісах та у помешканнях фігурантів у Києві, Львові та Харкові співробітники Служби безпеки вилучили мобільні телефони, системні блоки, ноутбуки, флешки та чорнові записи із доказами співпраці підозрюваних з РФ.

"На підставі отриманих доказів слідчі СБУ повідомили п’ятьом затриманим посадовцям проєктного інституту про підозру за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору)", — додали у Службі безпеки.

Так, четверо фігурантів вже перебувають під вартою. Наразі триває розслідування. За цей злочин підозрюваним загрожує позбавлення волі терміном до 12 років з конфіскацією майна. 

Нагадаємо, співробітники СБУ спільно з поліцією затримали у Києві агента російських спецслужб, який після підпалів військових авто готував замах на українського офіцера. За цей злочин киянину загрожує позбавлення волі терміном до восьми років.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 19.09.2024 15:21