Фото: "Суспільне"

У Львові студенти знову вимагають звільнення Ірини Фаріон з політехніки: що каже керівництво вишу

У вівторок, 14 листопада, у Львові студенти влаштували мітинг біля головного корпусу Львівської політехніки з вимогами звільнити викладачку Ірину Фаріон, яка днями втрапила у гучний мовний скандал.

Про це повідомляє "Суспільне".

Зазначається, що під стінами університету студенти почали збиратися близько 12:00. Мітинг почався біля головного корпусу "Львівської політехніки". Серед учасників мітингу — студенти НУ "Львівська політехніка", ЛНУ Івана Франка, коледжу індустрії моди КНУКіМ та інші. На початку вони виконали гімн.

Крім того, в руках студенти тримали плакати з написами: "Фаріон — геть", "Ірина Фаріон ганьбить Україну", "Колишніх комуністів не буває". Водночас головна вимога молоді — звільнення Фаріон із "Львівської політехніки".

"Ми вийшли на цей протест, щоб домогтися звільнення Ірини Фаріон з університету. Тому що мій батько військовий і я хвилююся за нього постійно. Коли викладач мого інституту каже такі огидні речі, про це не можна мовчати. Є предмети, які вона викладає у мене", — каже студентка НУ "Львівська політехніка" Софія.

Це вже друга акція за звільнення Фаріон після того, як мовознавиця заявила, що не вважає українцями російськомовних захисників України.

Реакція керівництва "Львівської політехніки"

До студентів вийшли представники Львівської політехніки та запросили їхніх представників у адміністрацію.

За інформацією учасника ініціативної групи студента Руслана Пасічника, домовилися про спільний круглий стіл між адміністрацією вишу та студентами. А також, що декілька студентів також увійде до складу університетської комісії, яка розглядає справу Ірини Фаріон.

Водночас, за інформацією видання "РБК-Україна", попри мітинг та вимоги студентів звільнити чи відсторонити Ірину Фаріон в університеті так і не наважилися.

"Немає правових і законних підстав звільнити Фаріон. 23 числа буде зібрана комісія в тому самому складі та винесено рішення", — повідомили у ректораті.

Що відомо про мовний скандал з Іриною Фаріон

Фаріон під час інтерв'ю з журналісткою Яніною Соколовою звинуватила військових, зокрема, бійців "Азова", через те, що вони спілкуються російською мовою. Вона заявила, що "не може назвати їх українцями. Її висловлювання традиційно викликали немалий резонанс у суспільстві.

На це їй жорстко та в нецензурній формі відповів колишній командир "Азова" Максим Жорін, заявивши, що її діяльність є далеко не бездоганною. А заступник голови парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, народний депутат від "Слуги народу" Єгор Чернєв закликав Службу безпеки України перевірити висловлювання.

Водночас уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець також не залишився осторонь конфлікту і наголосив, що поведінка, метою або наслідком якої є приниження їх людської гідності за певними ознаками або створення стосовно такої особи чи групи осіб напруженої, ворожої, образливої або зневажливої атмосфери, — це утиск, форма дискримінації, що заборонена чинним законодавством України.

У Міністерстві освіти та науки України відреагували на скандал. У відомстві заявили, що підтримують вимоги студентів не співпрацювати з людьми, які не поважають захисників та захисниць. Проте рішення про призначення та звільнення працівників ухвалює виш.

Нагадаємо, 13 листопада у тимчасово окупованому Криму росіяни затримали проукраїнського студента, який висловив підтримку мовознавиці та екс-нардепці Ірині Фаріон після гучного мовного скандалу. Згодом вона виклала лист хлопця у соцмережах. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 14.11.2023 14:52