Фото: прес-служба Запорізької ОВА

У МОЗ назвали загрози, які чекають на Україну в майбутньому

Міністерство охорони здоров'я прогнозує, що у майбутньому українська медицина зіткнеться з кількома основними проблемами. Серед них виділяють антимікробну резистентність, правець, гепатити та дифтерію. 

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв'ю "Укрінформу".

За його словами, проблема антимікробної резистентності гостро стоїть у всьому світі. Єдиним методом її профілактики є раціональне застосування антимікробних препаратів.

"Зараз в Україні вже неможливо купити антибіотик без рецепта. Ми проводимо спеціальний моніторинг і під виглядом пацієнтів намагаємося купити антибіотики, вживаємо заходів до тих аптек, які продають їх з порушенням законодавства. Спочатку таких порушників було багато, зараз їх усе менше. Адже аптечна мережа розуміє, що це порушення ліцензійних вимог і для того, щоб не скасували ліцензію, їм простіше виконувати норми законодавства", — пояснив Кузін.

Заступник міністра наголосив, що також є питання інфекційного контролю, дотримання певних протиепідемічних правил у закладах охорони здоров'я. Водночас антимікробна резистентність — проблема, з якою Україна буде боротися ще дуже багато років.

Другою проблемою посадовець називає правець. Він зазначає, що в умовах війни й травм правець може дійсно викликати летальні випадки як серед військових, так і серед цивільних. Кузін зауважив, що доросла людина має пройти вакцинацію щонайменше раз на 10 років.

Третя проблема, за словами Кузіна, — гепатити.

"Ця проблема переважно стосується медичних працівників, які зараз працюють або на передовій, або в закладах екстреної медичної допомоги. Вакцинація проти гепатиту В є, доступна, і медики мають обов’язково вакцинуватися проти вірусного гепатиту В", — пояснив головний санлікар.

Останньою й не менш небезпечною хворобою є дифтерія. Кузін пояснив, що вона залишається доволі вузькою дитячою інфекцією й вже фіксувалися поодинокі випадки дифтерії на території України.

"Ми не очікуємо і не прогнозуємо, що будуть епідемічні спалахи саме дифтерії, але стосовно кожного випадку зараз застосовуються максимальні заходи, щоб його локалізувати. Тому хочу наголосити, що зараз у світі є всі необхідні засоби, щоб захистити життя — вакцини, результати наукових досліджень, і певні рекомендації, яких треба дотримуватися. В умовах війни не треба ризикувати своїм здоров'ям, треба вакцинуватися, дотримуватися Національного календаря щеплень із тим, щоб не потрапити до закладу охорони здоров'я", — пояснив Кузін.

Нагадаємо, раніше у МОЗ заявили, що українці старішають на 10-15 років через психоемоційний тиск, викликаний війною. До того ж значно "молодшає" низка захворювань. Відомство готується до того, що через рік-два збільшиться кількість випадків онкологічних та серцево-судинних захворювань, тобто інфарктів і інсультів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 11.04.2023 05:11