Фото: armyinform.com.ua

У Музей Голодомору передали копії кримінальних справ періоду Геноциду

Міністерство внутрішніх справ передало Музею Голодомору оцифровані копії понад 1000 кримінальних справ періоду Геноциду.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

Він зауважив, що на сьогодні в архівах збереглися численні свідчення людей, які підтверджують вчинення жорстокого та цинічного злочину проти людяності — геноциду голодом. 

Зокрема, у документах описані жахіття 1921-1923 та 1932-1933 років, коли українців потерпали від голоду. Тоді, люди вимирали цілими сім'ями.

"Під час голоду в 1920-21 роках сім’я наша — батько, мати, два брати й сестра — померли, і я залишилася сама. Мені тоді було 18 років. В 1931 році я вступила до колгоспу ім. Чубаря і відтоді працюю там. Сім’ї в мене немає, живу самотньо. У квітні (не пам’ятаю, якого числа), я повернулася з роботи додому, вже було темно. Коли зайшла в хату й освітила її, то там побачила хлопчика віком 8-9 років, який за моєї відсутності щось шукав. Я звернулася до нього: "Навіщо ти прийшов і що шукаєш?" Хлопчик відповів: "Я шукав хліба…", — йдеться у документі.

Також, згідно з копіями справ, були випадки, коли батьки вбивали власних дітей, аби вижити.

"Є випадок, що колгоспниця села Рекеченец Юзвак Наталка зарізала і з’їла своїх двох дітей, одну ще на Пасху. Зараз хто її запитає, де твої діти, нащо ти їх з’їла, вона каже: "Не твоє діло, не могла на їхню муку дивитись і нужди мене заставили це зробити. А ви розстріляйте мене, хай я не мучусь, ось до чого голодна смерть доводить", — повідомляється у справі.

У Музей Голодомору передали копії кримінальних справ періоду Геноциду

Фото: Telegram-канал Ігоря Клименка

Клименко наголосив, що майже сто років потому ворог не відмовився від своєї мети – знищити нашу ідентичність, відібрати свободу і позбавити незалежності. 

"Засоби все ті ж — терор та геноцид. Депортація наших дітей, катування і вбивства, руйнування пам’яток, знищення наших полів. Ретельно збираємо докази, документуємо всі воєнні злочини окупантів. Вони обов’язково за все відповідатимуть", — сказав міністр внутрішніх справ.

Нагадаємо, 25 листопада в Україні вшановують пам'ять жертв Голодоморів. Цей День пам'яті відзначають щороку у четверту суботу листопада на підставі указів президента 1998 та 2007 років. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 25.11.2023 18:25