Фото: сайт Міністерства внутрішніх справ

До чотирьох мін на кожному квадратному метрі: у МВС розповіли про труднощі військових під час контрнаступу

Під час контрнаступу Збройні сили України зіштовхнулися із надзвичайно високою щільністю замінування російськими загарбниками територій. Окупанти мінують кожний квадратний кілометр там, де українські військові проводять наступальні дії. 

Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко в ефірі телемарафону. 

"Чим більше ворог стоїть на тій чи іншій території, тим більше  щільність замінування. Дві-три-чотири міни на одному квадратному метрі — це те, що ми маємо зараз на тих територіях, де ми здійснюємо наступальні дії. Тому йдемо повільно, бо маємо вберегти наших людей. Звичайно після цього, ми маємо вберегти техніку, щоб продавити ворога. Але, ми розуміємо, з чим ми маємо справу, з яким щільним замінуванням зіштовхнулися з часу початку цих бойових дій у червні", — акцентував Клименко.

Він додав, що фахівці постійно проводять розмінування на звільнених територіях.

"Попри те, що ми дуже багато людей втрачаємо під час розмінування, це й поранення, і на жаль, втрачаємо назавжди наших рятувальників, нацгвардійців, поліцейських-саперів. Ми говоримо про величезні території в 130 тисяч квадратних кілометрів, які ми вже встигли розмінувати за цей час. Можу сказати, що з землі, або з води ми знешкодили 665 тисяч вибухонебезпечних предметів, і продовжуємо це робити", — наголосив Клименко. 

Міністр внутрішніх справ додав, що нині йде набір у підрозділи піротехніків та саперів. До звільнення українських земель від ворожих мін вже залучені 1300 фахівців. До того ж у розмінуванні беруть участь 600 поліцейських та 200 нацгвардійців.

Яка область в Україні через бойові дії замінована найбільше

Раніше Клименко повідомляв, що через значну кількість бойових дій на сьогодні Запорізька область є найбільш замінованою. Кількість вибухових засобів на цій території у десятки разів більша, ніж в областях, де також точилися бої з російськими загарбниками. За його словами, таке замінування у десятки разів перевищує кількість мін у Чернігівській чи Сумській областях, де ворог також мінував території.

Міністр наголошував, що у Київській області територія активної життєдіяльності населення вже майже очищена від вибухонебезпечних предметів. Проте замінованими залишаються гектари полів. Щоби звільнити територію від мін до кінця, рятувальники чекають від партнерів машини механічного розмінування для роботи на полях.

Нагадаємо, раніше міський голова Мелітополя Іван Федоров повідомляв, що російські загарбники почали мінувати критичну інфраструктуру на території тимчасово окупованої Запорізької області. Зокрема, вони зробили небезпечним для користування водогін у Мелітополі, а також електричні мережі.

За даними британської розвідки, Росія намагається сповільнити бронетанкові контрнаступальні операції українських військових на Півдні. Армія Російської Федерації максимально заміновує території. Так, на деяких ділянках щільність мінних полів вказує на те, що російські окупаційні війська використали набагато більше мін, ніж це передбачено військовою доктриною РФ. Сповільнивши наступ ЗСУ, зазначали у розвідці, Росія спробувала завдати ударів по українській бронетехніці за допомогою безпілотників, бойових вертольотів і артилерії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.07.2023 02:32