Фото: НБУ

У Нацбанку пояснили, як діятиме довічний фінмоніторинг політично значущих осіб

У Національному банку відреагували на прийняття Верховною Радою закону щодо довічного фінмоніторингу політично значущих осіб (PEP). Голова фінустанови Андрій Пишний пояснив, що ніхто довічно не буде "тероризувати" колишніх чиновників перевірками.

Про це голова Нацбанку написав на своїй сторінці в Facebook. За його словами, фінмоніторинг здійснюється до усіх клієнтів банків. Що до політично значущих осіб, то їм як і іншим клієнтам, може бути присвоєний низький, середній або високий рівень ризику.

"Апріорі високий рівень ризику призначається тільки іноземним РЕР. Навіть якщо до вас застосовуються посилені процедури фінмоніторингу, це не означає, що вони є безстроковими", — наголосив Андрій Пишний.

Зокрема, через 12 місяців після того, як РЕР перестав виконувати визначні публічні функції і банк впевнився, що властивих ризиків немає, його операції є зрозумілими, — до нього застосовуватимуться звичайні процедури фінмоніторингу як до будь-якого іншого клієнта. Глава НБУ переконує, що банки не відмовлятимуть PEP в обслуговуванні та не блокуватимуть операції без розбору.

"Ми маємо не найкращий досвід дуже формального підходу з боку низки банків до обслуговування РЕР, зокрема встановлення всім без винятку необґрунтовано високого рівня ризику. НБУ надалі не потерпить підходу, коли найкращий спосіб уникнути клопоту з РЕР, це взагалі відмовити їм в обслуговуванні. Врешті-решт передбачено дуже суттєві штрафи, якщо фінустанови відмовлятимуться застосовувати ризикоорієнтований підхід", — сказав Пишний.

Для небанківських установ штраф складатиме 1,7 мільйона гривень, а для банків — штрафи до десяти мільйонів гривень.

Хто є політично значущими особами (PEP)

Фізичні особи, які мають або мали повноваження щодо виконання значних публічних функцій, незалежно від місця перебування або місця, де вони здійснюють їх функції. Політично значущі особи поділяються на національних, іноземних та тих, які виконують публічні функції в міжнародних організаціях.

PEP в Україні діляться на такі категорії: національні публічні діячі, іноземні публічні діячі та публічні діячі міжнародних організацій. Перелік приблизно однаковий в усіх країнах та відповідає рекомендаціям Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму (FATF). Прирівнюваними до РЕР особами є члени сім'ї державних діячів та пов’язані особи (наприклад, ділові та бізнес-партнери). Новий закон про фінансовий моніторинг скоротив перелік тих, кого вважати членами сімей. До цього переліку на сьогодні входять лише найближчі родичі.

Варто зауважити, що PEP не може зарахувати кошти на рахунок в банку, придбати нерухомість, оплатити послуги, якщо офіційний дохід не дозволяє згенерувати відповідну суму. Якщо фінансова операція РЕР є підозрілою, банк передає інформацію про неї до правоохоронних органів для детальної перевірки.

Нагадаємо, раніше скандальний нардеп Максим Бужанський пропонував поправку до законопроекту про політично значущих осіб, за якою передбачалося набрання законом сили лише після вступу України в Євросоюз. Таким чином вона фактично блокувала перспективи вступу. 13 жовтня парламентський комітет підтримав цю поправку. 16 жовтня він переглянув це рішення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 20.10.2023 16:22