Фото: НБУ

Відстеження всіх платежів українців: Нацбанк зробив важливу заяву

Інформація про збір Національним банком України даних про всі платежі українців не відповідає дійсності. Йдеться лише про юридичних осіб та підприємців.  

Про це повідомила прес-служба НБУ.

Зауважимо, раніше у ЗМІ з'явилася інформація, що з 5 червня Національний банк збиратиме інформацію про всі безготівкові платежі українців. Відтак, усі банки щотижня надсилатимуть до Нацбанку дані про карткові операції своїх клієнтів. Проте регулятор цю інформацію спростовує.

"У листі НБУ (№ 25-0005/38228), який викликав резонанс у ЗМІ, не йдеться про фізичних осіб", — йдеться у повідомленні.

Регулятор пояснив, що НБУ з метою посилення нагляду з грудня 2022 року на періодичній основі отримує узагальнену інформацію від банків-еквайрів виключно щодо суб’єктів господарської діяльності, надавачів платіжних послуг — юридичних осіб, які користуються послугами банків з електронної комерції.

"Національний банк надіслав банкам лист-нагадування № 25-0005/38228, мета якого  звернути увагу на необхідність своєчасного і коректного надання інформації згідно з вимогами, визначеними в попередніх листах. Саме цей уточнюючий лист Національного банку оприлюднив підсанкційний проросійський ресурс "Страна.юа" з провокаційно недостовірною його інтерпретацією", — наголосили в НБУ.

Регулятор зауважив, що Національний банк використовує зазначену інформацію виключно в наглядових цілях з метою посилення контролю за дотриманням банками вимог законодавства України.

Наразі Національний банк продовжує здійснення перевірок низки банків та небанківських фінансових установ, діяльність яких може містити ознаки порушення законодавства України у сфері протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення та у сфері платіжного законодавства.

"Зазначені дії, за оцінками Міністерства фінансів України, сприяли значному збільшенню податкових надходжень до бюджету. Так, за перші п’ять місяців 2023 року було перераховано до бюджету за організацію азартних ігор 2,3 млрд грн, водночас за весь 2022 рік  лише 731 млн грн (з яких 220 млн грн надійшли у грудні — тобто від моменту початку посиленого нагляду з боку НБУ), а за 2021 рік  лише 205 млн грн", — повідомили у Нацбанку.

Нагадаємо, раніше Національний банк України впровадив суттєві зміни в системі BankID. Йдеться про стандартизовані набори даних та диференційовані міжабонентські тарифи. За даними регулятора, упровадження стандартизованих наборів даних сприяє посиленню захисту даних, що передаються через BankID. Тепер банк-ідентифікатор передає установі лише той обсяг персональних даних свого клієнта, що є мінімально необхідним для надання послуги. Раніше ідентифікаційні дані користувача передавалися через систему єдиним набором.  

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 05.06.2023 14:20