Фото: НБУ

У Нацбанку прогнозують зниження облікової ставки: як це вплине на громадян

У Національному банку України прогнозують зниження облікової ставки у 2024 році на 1-2%. Це вплине на зниження інфляції та стійкість валютного ринку.

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Зазначається, що більшість членів Комітету з монетарної політики Національного банку бачить можливість для додаткового зниження облікової ставки у 2024 році. На їхню думку, якщо макроекономічна ситуація розвиватиметься близько до базового сценарію й реалізації ключових негативних ризиків вдасться оминути, НБУ матиме змогу продовжити цикл пом’якшення процентної політики.

За їхніми словами, робота трансмісійного механізму покращилася, а інтерес громадян до строкових гривневих інструментів — посилився. Утім, ці члени Комітету погоджуються, що в умовах війни НБУ має діяти обережно, щоб не підважити макрофінансову стабільність. Для підтримання курсової стійкості та помірної інфляції необхідно й надалі забезпечувати порівняно високу привабливість гривневих інструментів для заощаджень.

"З огляду на це простір для подальшого зниження облікової ставки є незначним. Кілька з учасників дискусії зазначили, що це максимум 1-2 % протягом 2024 року", — йдеться у повідомленні.

Натомість на думку кількох інших членів Комітету монетарної політики, доцільнішим буде збереження облікової ставки незмінною протягом наступного року.

"Це посилюватиме тиск на міжнародні резерви та курс гривні. Ураховуючи це, наступного року НБУ доцільно призупинити цикл зниження облікової ставки для підтримання належної привабливості гривневих інструментів для заощаджень", — пояснили ці члени КМП.

Варто додати, що облікова ставка — це інструмент, за допомогою якого Нацбанк намагається впливати на інфляцію. Нацбанк збільшує ставку для стримування цін або знижує для підвищення економічної активності. 15 грудня НБУ знизив облікову ставку з 16% до 15%. Це було вчетверте протягом 2023 року. 

Нагадаємо, Національний банк з 3 жовтня впровадив керовану гнучкість обмінного курсу. Новий режим посилить стійкість української економіки та валютного ринку. Офіційний курс за режиму керованої гнучкості визначатиметься операціями на міжбанківському валютному ринку за активної участі НБУ.

Додамо, за даними НБУ у грудні 2023 року українці купили рекордний за 11 років обсяг валюти. Комерційні банки продали 2,596 мільярда доларів. Чиста купівля валюти населенням в останній місяць минулого року склала 1,026 мільярда доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 05.01.2024 15:29