Фото: МАГАТЕ

У Північній Кореї стався інцидент на ядерному об'єкті: у МАГАТЕ висловили занепокоєння

У Північній Кореї стався "масштабний" викид води з ядерного реактора в комплексі у Йонбені. Інцидент трапився на ядерному комплексі в 100 кілометрах на північ від Пхеньяна.

Про це повідомляє Yonhap.

У Міжнародному агентстві з атомної енергії наголосили, що "очевидне" продовження ядерної програми Північної Кореї є "явним" порушенням резолюцій Ради Безпеки ООН. Ймовірно, там натякнули на можливий тестовий запуск об'єкта, який може бути призначений для виробництва більшої кількості розщеплюваного матеріалу для ядерних бомб.

"Підвищений рівень активності спостерігався на LWR і поблизу нього. З середини жовтня 2023 року спостерігався сильний відтік води із системи охолодження. Реактор потужністю п'ять МВт(е) був зупинений на три-чотири тижні протягом вересня та початку жовтня 2023 року, однак зараз є ознаки роботи. Існують також ознаки поточної роботи заводу з центрифужного збагачення та його прибудови", — заявив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі.

Нагадаємо, раніше КНДР відреагувала на оприлюднення США стратегії протидії зброї масового знищення. В американському документі Північну Корею назвали "постійною загрозою". Заяву опублікувала головна інформаційна агенція КНДР KCN. У ній ідеться про те, що Міністерство оборони США нещодавно оприлюднило "Стратегію протидії зброї масового знищення до 2023 року", в якій назвало Китай і Росію "постійним викликом" і "гострою загрозою", а КНДР — "постійною загрозою".

Наприкінці вересня парламент КНДР схвалив зміни до конституції. Місцеві законодавці внесли в текст основного закону згадку про ядерний статус держави. Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин наголосив, що "політиці КНДР зі створення ядерної зброї надано постійний статус основним законом, із яким нікому не дозволено загравати".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 23.11.2023 07:50