У понеділок в Східну Гуту повинна прибути автоколона з гуманітарним вантажем

05 БЕРЕЗНЯ 2018 17:55

Вчора в ООН оголосили, що в понеділок, 5 березня, в Думу в Східній Гуті прибуде автоколона з гуманітарним вантажем. На 46 вантажівках будуть доставлені медикаменти і продукти харчування в розрахунку на 27 500 чоловік.  

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

З автоколоною в Думу відправиться Координатор гуманітарної допомоги ООН в Сирії Алі аз-Затарі.   

«Ми сподіваємося, що колона прибуде на місце призначення згідно з планом і за нею підуть інші колони. Наші команди на місцях готові зробити все необхідне для реалізації цих планів», - сказав Алі аз-Затарі.  

ООН і партнери отримали дозвіл на доставку допомоги в цілому для 70 тисяч жителів Думи. Планується, що наступний вантаж прибуде 8 березня.  

До цього в 2018 році в Східну Гуту вдалося відправити всього лише одну колону з 25-30 вантажівок. Це сталося 14 лютого. Доставленого вантажу вистачило для 7 200 чоловік - це менше двох відсотків людей, що живуть в цьому обложеному районі.  

Нагадаємо, що в суботу минулого тижня Рада Безпеки ООН одноголосно прийняла резолюцію, в якій закликав всі сторони конфлікту в Сирії припинити бойові дії на 30 днів, сприяти доставці допомоги нужденним, евакуації хворих і поранених. Генеральний секретар ООН закликав виконати цю резолюцію, заявивши, що жителі Східної Гути «живуть в пеклі».  

Сьогодні Регіональний координатор з гуманітарних питань Панос Мумціс заявив, що через тиждень після прийняття резолюції Ради Безпеки військові дії не тільки не припинилися, але, навпаки, в деяких місцях навіть активізувалися.  

Панос Мумціс нагадав про страждання і поневіряння 400 тисяч жителів Східної Гути.   

«Замість такого необхідного припинення вогню, ми стали свідками розширення масштабів бойових дій і загибелі більшої кількості людей. Надходять тривожні повідомлення про бомбардування, голод і руйнування будівель лікарень. Це колективне покарання цивільних осіб абсолютно неприйнятно», - заявив Регіональний координатор з гуманітарних питань.  

За його словами, починаючи з 18 лютого, в результаті повітряних і наземних ударів по Східній Гуті приблизно 600 людей загинули. Понад дві тисячі сирійців отримали поранення.   

В цей же період наземні удари і мінометні обстріли зі Східної Гути по Дамаску привели до загибелі і поранень великого числа мирних жителів столиці.  

Регіональний координатор розповів також про триваючі бойових діях на півночі Ідліб, а також про загибель цивільних осіб в результаті військових операцій в Афрін.   

Він повідомив, що десятки тисяч людей знаходиться в тяжкому становищі на південному сході Сирії в Рукбані.  

«ООН і гуманітарні партнери готові надати допомогу 13,1 мільйона людей у Сирії, проте одних наших зусиль недостатньо. Ми, звичайно ж, не зможемо здійснити ці плани без припинення бойових дій», - сказав представник ООН.  

Він знову закликав усі сторони конфлікту сприяти безперешкодному доступу до всіх людей, які потребують допомоги у всій країні, особливо до трьох мільйонів чоловік в важкодоступних і обложених районах. Він нагадав про необхідність забезпечити термінову медичну евакуацію поранених і хворих.  

«В суботу минулого тижня Рада Безпеки ООН одноголосно прийняла резолюцію 2401 із закликом припинити страждання сирійського народу. Її не можна ігнорувати ... Конфлікт триває вже майже сім років. Ми не можемо залишити сирійський народ в біді», - заявив Панос Мумціс.

 

Світ, 05.03.2018 17:55