Фото: АрміяInform

У Повітряних силах "пригасили ейфорію" щодо високої ефективності ППО: що не так із заявами про 90% збиття

Напередодні ЗМІ опублікували статтю, де йшлося, що у перші місяці повномасштабної війни Україна перехоплювала близько 50% російських ракет. Сьогодні ж ця цифра нібито наближається до 90% по країні та 100% у столиці.

Речник Командування повітряних сил України ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону уточнив ці заяви. За його словами, йдеться не про загальну статистику ефективності української протиповітряної оборони.

"Я вже трохи пригасив цю ейфорію у деяких медіа, але ще поясню. Скажімо, при атаці ракет чи дронів на Київ, ми говоримо про 90% стосовно того типу озброєння, яке можемо збивати. Якщо ми говоримо про крилаті ракети "Калібр", Х-101, Х-555, чи ті ж самі "Шахеди" — так, тут досягається відсоток збиття цих засобів близько 75, 80 може бути 90, а в якусь атаку може бути й 100%. Але це стосується далеко не усіх засобів ураження ворога", — розповів Ігнат.

Зокрема, він зазначив, що у росіян є ракети Х-22, Х-31П, ракети "Онікс", С-300, керовані авіабомби, які Україна сьогодні ще не збиває. 

"Це не входить у відсотки, тому до заяв щодо збиття усіх цілей треба дуже обережно ставитися. 90% — це до того, що ми можемо вражати. Я це пояснюю тому, що після деяких складається враження, що начебто ППО України уже на 90% ефективна. Ні, це не так, на жаль, нам треба посилюватись. Основу ППО досі складають старі радянські системи", — сказав речник Повітряних сил.

Нагадаємо, протиповітряна оборона України не може одразу перехоплювати всі російські ракети та дрони. На це є дві причини: дуже велика лінія фронту та необхідність постійного переміщення систем ППО, аби їх не вразив ворог.

Додамо, 9 травня Сполучені Штати Америки оголосили про новий пакет військової допомоги для України на суму 1,2 мільярда доларів. Він спрямований на зміцнення протиповітряної оборони, оскільки Росія останнім часом посилила атаки безпілотниками та ракетами.

Раніше Пентагон визначив три найголовніші напрямки оборонної допомоги для нашої держави. Там зазначали, що на сьогодні Україна потребує систем для протиповітряної оборони.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.05.2023 13:59