Юрій Ігнат. Джерело: АрміяInform

У Повітряних силах розповіли, як рашисти намагаються заплутати українську ППО фальш-цілями

Росіяни часто застосовують так звані фальш-цілі для того, щоби заплутати українську протиповітряну оборону. Однак Повітряні сили ЗСУ вже знають, як визначати такий обман.

Про це заявив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в інтерв’ю "РБК-Україна".

Як відомо, часом бачимо, що після того, як включається тривога, і Telegram-канали, зокрема, Повітряних сил, повідомляють про ракетну загрозу, деякі ракети "припиняють існування". Або ж вказують, що це була не ракета, а фальш-ціль чи робота радіоелектронної боротьби ворога.

"Росіяни це роблять для того, щоби, очевидно, досягнути якоїсь мети. А яка мета може бути? Це введення в оману. Інколи цією ціллю може виявитись робота реактивних систем залпового вогню. Вони теж дають "засічку" на радарах, тобто радіолокаційна станція може захопити сигнал роботи "Смерча", "Граду", "Урагану" тощо, і тоді здається, що це летить ракета", — пояснив Ігнат.

Крім того, за його словами, засоби радіоелектронної боротьби  противника можуть видавати радіомагнітний імпульс, який українські радіолокаційні станції теж сприймають за ціль. Вона на деякий час може з'явитись на моніторах, де зображена повітряна ситуація, а потім пропасти.

"Ми ж відразу не знаємо — чи це робота радіоелектронної боротьби, чи ні, але маємо дуже швидко сповістити людей, що є ракетна загроза. Зрештою, ціль може припинити існування, навіть якщо це реальна ракета, наприклад, Х-59, але вона може просто впасти в полі, не долетівши до цілі", — підсумував Юрій Ігнат.

Нагадаємо, речник Повітряних сил також розповів, що, коли російські дрони летять на територію України, їх видно на радіолокаційних системах. Повітряні сили, повідомляючи про загрозу, не деталізують інформації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.12.2023 12:45