У схемах з оборонними замовленнями брали участь НАБУ, ДФС і СБУ, - Луценко

10 БЕРЕЗНЯ 2019 09:49

На шляху до отримання оборонного замовлення фірмі «Оптимумспецдеталь» довелося кілька разів «домовлятися» з ДФС, СБУ і НАБУ. Про це в інтерв'ю Цензор.НЕТ розповів генпрокурор Юрій Луценко.

«Схема корупційна така. Та ж «Оптимумспецдеталь», ми це бачимо з документів, пропонує одному з бронетанкових заводів свої запчастини. За найменшою ціною, але, однак виграє інша фірма. Як це відбувається? Служба безпеки заводу, яка, найімовірніше лобіює іншу фірму, каже: «Є довідка з ДФС у нас, що ви, «Оптимумспецдеталь», маєте справу з ризиковими конвертаційними структурами».

Але всі, хто поставляє з Росії, це мають! Нє-нє. «На вас довідка є, а на них немає. Тому ваша ціна нас не влаштовує, нас влаштовує більше». Внаслідок Рогоза з компаньйонами якось отримує довідку з ДФС, що вони помилилися, що сама «Оптимумспецдеталь» не є ризиковою. Але однак компанія не може нічого продати! Тому з'являється така ж довідка, ніби «Оптимумспецдеталь» фіктивна ... вже від СБУ! І вони знову злітають з конкурсу бронетанкового заводу. Тоді вони якось отримують через знайомих есбеушників нову довідку, що «Оптима» - не фіктивна фірма, а це була помилка, але знову вони не допущені на конкурс! Цього разу проти них з'являється нова довідка про фіктивності ... тепер від НАБУ», - розповів генпрокурор.

Саме після цього, зазначив Луценко, Андрій Рогоза починає листування з Євгеном Шевченком, який співробітничав зі слідством НАБУ і який «починає вирішувати питання, як дати відповідь від НАБУ», і домагається цього.

При цьому генпрокурор не повідомив, чи знайдені в телефоні Жукова прізвища співробітників ДФС НАБУ, СБУ, або тих, з ким вони контактували для отримання потрібних Рогозі довідок.

Нагадаємо, 25 лютого команда Bihus.info опублікувала розслідування про схеми розкрадання в оборонному комплексі України. Фігурантом розслідування є син заступника секретаря РНБО Олега Гладковського.

Концерн «Укроборонпром» і заступник секретаря РНБО Олег Гладковський планують подати на авторів розслідування до суду.

Президент Петро Порошенко спочатку призупинив повноваження першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, а 4 березня - звільнив з посади.

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що розслідування журналістів про розкрадання в оборонній сфері збіглося за часом із закінчення слідства ГПУ.

4 березня вийшла третя частина розслідування. За даними журналістів, схема Гладковського-Жукова принесла учасникам $300 тисяч на висотомірах для ремонту двох казахських АН-26 у 2016 році.

Президент Петро Порошенко заявив про проведення міжнародного аудиту в ДК «Укроборонпром».

7 березня Національне антикорупційне бюро України провело низку обшуків у фігурантів журналістського розслідування про корупцію в оборонно-промисловому комплексі країни, зокрема за місцем проживання колишнього першого заступника секретаря РНБО України Олега Гладковського та його сина Ігоря.

Події, 10.03.2019 09:49