У шести країнах Азії поширюється африканська чума свиней

10 СЕРПНЯ 2019 12:40

Це вірусне захворювання, що вражає домашніх і диких свиней, було виявленого в Азії рівно рік тому. Хвороба не представляє небезпеки для людей, але веде до загибелі всіх заражених свиней і завдає величезних економічних збитків свинарських сектору. 

Спалах африканської чуми свиней було виявлено в шести країнах Азії: в Камбоджі, Китаї, КНДР, Лаосі, Монголії і у В'єтнамі. Згідно з даними ФАО, за рік в Китаї, В'єтнамі та Монголії втрати склали понад 10 відсотків всього поголів'я свиней, повідомляє UN. 

У деяких фермерських господарствах хвороба знищила все поголів'я свиней. Країнам, що постраждали більше за інших, буде потрібно не один рік на відновлення поголів'я. Експерти ФАО закликають всі сусідні країни проявляти пильність.

«Оскільки доступною вакцини на ринку не існує, слід приділяти більше уваги іншим методам протидії хвороби. Країнам необхідно вводити заходи пильності на кордонах - сухопутних, морських, повітряних - для попередження завезення і розповсюдження хвороби через надходження інфікованих тварин або продуктів із зараженої свинини. Про спалахи необхідно повідомляти негайно», - підкреслив головний ветеринарний інспектор ФАО доктор Хуан Луброт.

Вперше африканська чума свиней була виявлена ​​в Африці в 1920-і роки. Крім спалаху чуми в Азії, епідемія в даний час, хоча і повільно, поширюється серед місцевого поголів'я диких свиней в Європі. Ряд європейських країн вже ввели жорсткі заходи контролю. 

ФАО у співпраці зі Всесвітньою організацією охорони здоров'я тварин направляє в постраждалі країни міжнародні бригади швидкого реагування, щоб допомогти зупинити епідемію.

Світ, 10.08.2019 12:40