У США назвали 13 «шокуючих» фактів про російську економіку

19 КВІТНЯ 2019 20:32

Американський фінансовий портал Business Insider опублікувало добірку з найбільш «шокуючих» фактів про економіку Росії. Список, складений експертами Сполучених Штатів, виглядає наступним чином:

1) На першому місці «антирейтингу», на думку порталу, знаходиться той факт, що в Росії щодня помирає 700 осіб. У свою чергу, в рік країна втрачає близько 250 тисяч чоловік населення. Американські експерти виділяють місто Мурманськ, який втратив 30 відсотків жителів з моменту розпаду СРСР.

2) Іншим фактом портал називав російські резервні фонди в розмірі 460 мільярдів доларів. При цьому, зовнішній борг країни становить 29 відсотків від ВВП, відзначили американські експерти.

3) Business Insider підкреслює той факт, що за 10 років після розпаду СРСР обсяг виробництва в країні впав на 45 відсотків.

4) Ще одним фактом, який «шокував» американців, стала, на їхню думку, висока залежність Росії від видобутку природних ресурсів. Нафта і газ становлять близько 59 відсотків від усього обсягу російського експорту і приносять країні близько 25 відсотків від загального доходу бюджету.

5) Автори також підкреслили, що в Росії живе 70 мільярдерів, а Москва очолює світовий список міст з найбільшою кількістю жителів-мільярдерів. Автори зауважують, що більшість цих мільярдерів отримали свої статки в 90-і роки. В цей час в країні, за словами експертів, панувала корупція, і навіть зараз вони мають величезний вплив в російському уряді.

6) Видання відзначило, що 13 відсотків населення всієї країни знаходяться за межею бідності. При цьому експерти підкреслили, що відразу після розпаду СРСР цей показник був на рівні 35 відсотків.

7) Авторів також здивував той факт, що російський рубль з 2014 по 2017 рік втратив половину своєї вартості. На думку видання, це було викликано різким зниженням цін на нафту і західними санкціями.

8) Business Insider також назвав низьку середню зарплату в країні в розмірі 670 доларів (близько 42 тисяч рублів) при досить високому рівні ВВП.

9) Авторів статті не менше вразив і той факт, що 20 відсотків ринку меблів в РФ займає компанія Ikea. При цьому перший такий магазин в Росії відкрився лише в 2000 році, а зараз в країні їх всього 14.

10) Експерти також виділили той факт, що в Росії за останні двадцять років більш ніж в два рази знизилося споживання горілки, а споживання шампанського навпаки зросла.

11) Авторів здивувала кількість виробленого в країні азбесту, який, за версією видання, завдає величезної шкоди здоров'ю людини. У минулому році в Росії справили 315 тисяч тон цього мінералу, причому 80 відсотків було продано за кордон.

12) Business Insider також звернув увагу на те, як РФ бореться за вплив в Африці. Країна, на думку експертів, намагається пробитися на цей ринок через експорт зброї, а також видобувні компанії.

13) У висновку автори статті відзначили, що Росія витратила понад 50 мільярдів доларів на проведення Зимових Олімпійських ігор 2014 в Сочі. При цьому видання відзначає, що інвестиції окупилися, оскільки в 2017 році місто, який раніше підходив тільки для літнього відпочинку, за рік відвідали близько 6,5 мільйонів чоловік.

Економіка, 19.04.2019 20:32