У США «переможець отримує все», а бідні стають ще біднішими - експерт ООН

05 ЧЕРВНЯ 2018 18:06

У США, однієї з найбагатших країн світу на сьогоднішній день, 40 мільйонів чоловік проживають за межею бідності, а п'ять мільйонів живуть в таких же умовах, що і громадяни третього світу.   

Стратегія адміністрації президента Дональда Трампа не тільки не допомагає цим людям, але і все більше збільшує розрив між багатими і бідними американцями. Про це йдеться в доповіді Незалежного експерта ООН, який вивчав ситуацію в США, передає UN.  

«Цю стратегію як-ніби спеціально розробили для того, щоб посилити нерівність в американському суспільстві і затягнути мільйони американців в пучину бідності», - заявив Спеціальний доповідач ООН з питання по крайній убогості і правах людини Філіп Алстон за підсумками поїздки в Сполучені Штати Америки в період 1-15 грудня 2017 року.   

Бідняків поміщають під варту, масштаби шахрайства з отриманням пенсій та допомог перебільшують, на них лежить клеймо бідності, а перепон на шляху до отримання соціальної допомоги стає все більше - така стратегія, на думку Алстона, не допоможе викорінити бідність.  

Адміністрація Дональда Трампа ввела значні податкові пільги для великих корпорацій і багатіїв і запустила процес щодо скасування Закону про захист пацієнтів і доступну охорону здоров'я, прийнятому при колишньому президенті Бараку Обамі.   

На думку незалежного експерта ООН, ці кроки підривають всю систему соціального забезпечення в США.  

«За цією стратегією варто якесь презирство, навіть десь ненависть до бідних, укупі з психологічною установкою «переможець отримує все», - додав Алстон.   

Він вважає, що вся судова система США зараз працює не на те, щоб забезпечувати правосуддя, а на те, щоб підвищувати доходи держави.  

Як приклад, Спецдоповідач навів ситуацію з громадськими туалетами в штаті Каліфорнія. У 2016 році, на тлі загального зниження числа арештів в Лос-Анджелесі 14 тисяч бездомних були арештовані за те, що справляли нужду в громадських місцях.   

Корінь проблеми Алстон бачить в непристосованості інфраструктури міста до специфіки його населення: в районі Скид Роу, де зосереджена одна з найбільших груп бездомних в США, на той момент було всього 9 громадських туалетів на 1800 чоловік (тобто, 1 туалет на 200 осіб). Для порівняння, це нижче мінімальної норми, встановлений для таборів сирійських біженців.  

Стандартизовані штрафи для американців з різним рівнем доходу дозволяють багатим легко «купувати» собі свободу, а бідних садять за грати, де вони, природно, не можуть працювати і забезпечувати себе і свої сім'ї.   

За рік в американських в'язницях встигають побувати 11 мільйонів чоловік, а в кожен окремо взятий день під вартою в США знаходиться, як мінімум, 730 тисяч осіб (дві третини з яких знаходяться в очікуванні суду і відповідно до принципу презумпції невинуватості, вважаються невинними).  

За спостереженням спецдоповідача ООН, з приходом до влади Дональда Трампа атмосфера нетерпимості до бідності і бідних в американському суспільстві посилилася. Деякі зі співробітників його адміністрації в розмовах з Алстоном відкрито висловили невдоволення виплатами соціальної допомоги, вважаючи їх родючим ґрунтом для всякого роду шахрайських схем.   

На їхню думку, бідні і безробітні часто зловживають цією можливістю і «сідають державі на шию». Однак представники американської влади так і не змогли надати експерту ООН скільки-небудь переконливих доказів ні того, що масштаби зловживань мають тривожний характер, ні того, що у незахищених верств населення існує маса можливостей для працевлаштування.  

Спецдоповідач ООН бачить в нинішньому положенні справ не тільки ознаки обмеження прав людини, а й загрозу самій демократії в США.   

Він закликав владу країни відмовитися від криміналізації бідності, переглянути податкову політику, а також підвищувати обізнаність серед американців із середнім і високим рівнем доходу про неминучі небезпеки крайньї нерівності для всього суспільства.

 

Світ, 05.06.2018 18:06