Фото: Twitter Ентоні Блінкена

У США відреагували на переміщення Росією ядерної зброї до Білорусі

Держсекретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен прокоментував заяву президента РФ Володимира Путіна щодо тактичної ядерної зброї на території Білорусі. США не бачать причин для коригування власної ядерної позиції.

Про це він сказав на прес-конференції у Вашингтоні, пише Bloomberg.

Блінкен зазначив, що США не бачать "жодних ознак того, що Росія готується застосувати ядерну зброю". Він також засудив самопроголошеного президента Білорусі Александра Лукашенка за "безвідповідальний, провокаційний вибір поступитися контролем над суверенітетом Білорусі всупереч волі білоруського народу". Блінкен також нагадав, що Путін серед іншого виправдовував своє вторгнення в Україну бажанням гарантувати, що Київ не отримає ядерну зброю.

"Було б досить іронічно для президента Путіна зараз говорити про розміщення ядерної зброї на території сусідньої держави, зокрема тої, яка відмовилася від ядерної зброї, яка їй дісталася, коли розпався Радянський Союз", — зауважив він.

Нагадаємо, російський диктатор Володимир Путін повідомив, що перші російські тактичні ядерні заряди вже нібито перебувають на території Білорусі. За його словами, остаточно переміщення завершиться до кінця року.

Зазначимо, що цього тижня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко також заявляв, що його країна почала отримувати російську тактичну ядерну зброю. За його словами, деякі боєголовки втричі потужніші за атомні бомби, скинуті США на Хіросіму і Нагасакі в 1945 році.

Раніше Інститут вивчення війни (ISW) писав, що можливе розгортання російської ядерної зброї в Білорусі навряд чи означатиме якусь ескалацію з боку Росії. Країна-агресорка робить це для того, аби підпорядкувати собі сферу безпеки країни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 17.06.2023 16:21