Фото: vsn.in.ua

Розміщення ядерної зброї в Білорусі: в ISW пояснили, чи є ризик нової екскалації з боку РФ

Можливе розгортання російської ядерної зброї в Білорусі навряд чи означатиме якусь ескалацію з боку Росії. Країна-агресорка робить це для того, аби підпорядкувати собі сферу безпеки країни.

Про це повідомив Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики зауважили, що російський диктатор Володимир Путін оголосив, що Росія розмістить тактичну ядерну зброю в Білорусі до 1 липня, ймовірно, для того, щоб відновити інформаційні операції про потенційну ядерну ескалацію через війну в Україні.

За словами фахівців, підготовка до розміщення ядерної зброї є частиною давніх зусиль щодо зміцнення фактичного військового контролю Росії над Білоруссю. В ISW вважають малоймовірним, що президент РФ Володимир Путін застосує ядерну зброю в Україні чи деінде.

"Розгортання тактичної ядерної зброї в Білорусі потребує як значної військової інфраструктури, так і російського командування та контролю над елементами збройних сил Білорусі. Імовірно, Кремль має намір використовувати ці вимоги для подальшого підпорядкування білоруської сфери безпеки Росії", — зазначається у звіті.

Нагадаємо, 24 березня російський президент Володимир Путін заявив, що Росія розмістить у Білорусі тактичну ядерну зброю. Першого липня завершується будівництво сховища.

У Білому домі зазначили, що заяви російського диктатора Володимир Путіна щодо розміщення ядерної зброї у Білорусі жодним чином не вплинуть на стратегічну ядерну позицію Сполучених Штатів.

Зазначимо, Україна та країни Заходу опинилися в ситуації, в якій Російська Федерація періодично погрожує їм застосуванням ядерної зброї. Аналітики вказують на потенційні загрози, з якими цьогоріч може стикнутися НАТО і колективний Захід загалом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.05.2023 08:15