Фото: ТАСС

За яких умов Путін застосує ядерну зброю у війні з Україною: дані норвезької розвідки

Україна та країни Заходу опинилися в ситуації, в якій Російська Федерація періодично погрожує їм застосуванням ядерної зброї. Аналітики вказують на потенційні загрози, з якими цьогоріч може стикнутися НАТО і колективний Захід загалом. 

Про це йдеться на сайті розвідки Норвегії

Аналітики зазначають, що російська ядерна доктрина є частково публічною основою того, коли і як РФ зможе застосувати ядерну зброю.

Вищезгадана доктрина має два основні критерії використання:

  • якщо інші використовують ядерну чи іншу зброю масового знищення проти Росії чи її союзників;
  • якщо звичайний напад загрожує існуванню російської держави.

"Кремль свідомо створює невизначеність щодо готовності Росії застосувати ядерну зброю. Якщо конфлікт переросте в регіональну війну за участю НАТО, Росія зможе застосувати ядерну зброю на тій підставі, що війна загрожує існуванню Росії. У такому випадку можливе так зване демонстративне застосування тактичної ядерної зброї", — йдеться у повідомленні.

Постійна напруга між Росією та країнами Заходу означає, що РФ й надалі представлятиме найбільшу ядерну загрозу для НАТО, а отже, і для Норвегії. Не можна виключати, що локальна війна переросте у більш масштабний конфлікт, у якому Росія, США, НАТО та Норвегія стають безпосередніми військовими учасниками, зазначають у розвідці Норвегії. 

Ця роль стає ще більш загрозливою, якщо Російська Федерація зіткнеться з величезними економічними проблемами у відновленні своєї звичайної військової могутності. Це означатиме, що поріг ядерної ескалації буде нижчим — також у прилеглих норвезьких районах. 

Аналітики переконані, що в будь-якому випадку конфлікт з НАТО завжди матиме ядерний вимір. Попри те, що сухопутні війська значно ослаблені, повітряні та військово-морські сили Росії в основному неушкоджені. Проте запаси високоточної зброї значно скоротилися.

Нагадаємо, генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що російський диктатор Володимир Путін не хоче миру і налаштований далі воювати. У НАТО вважають, що РФ вже розпочала новий наступ на Україну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.02.2023 08:33