Фото: прес-служба президента РБ

"Ми завжди були мішенню": Лукашенко пояснив, для чого Білорусі ядерна зброя РФ

У вівторок, 13 червня, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що його країна почала отримувати російську тактичну ядерну зброю. Деякі боєголовки втричі потужніші за атомні бомби, скинуті США на Хіросіму і Нагасакі в 1945 році.

Про це повідомляє Reuters.

За даними джерела, це перше переміщення Москвою таких боєголовок — менш потужної ядерної зброї невеликої дальності, яка потенційно може бути використана на полі бою: за межами Росії після розпаду Радянського Союзу.

Білоруський диктатор прокоментував передачу ядерної зброї з боку РФ перебуваючи на дорозі на лісовій галявині, поряд з якою припаркована військова техніка, а на задньому плані видно якийсь військовий склад.

"У нас є ракети та бомби, які ми отримали з Росії. Бомби втричі потужніші, ніж ті, які були скинуті на Хіросіму та Нагасакі", — запевнив Лукашенко.

Сполучені Штати розкритикували рішення Володимира Путіна, але заявили, що не мають наміру змінювати свою позицію щодо стратегічних ядерних озброєнь і не бачать жодних ознак того, що Росія готується застосувати ядерну зброю.

Проте за російським кроком уважно стежать США та їхні союзники, а також Китай, який неодноразово застерігав від застосування ядерної зброї у війні в Україні.

Лукашенко, близький союзник Путіна, заявив в інтерв'ю російському державному телебаченню, яке було опубліковано пізно увечері у вівторок, що в його країні є численні ядерні сховища, що залишилися з радянських часів, і він відновив п'ять чи шість із них.

Він применшив ідею про те, що російський контроль над зброєю є перешкодою для її швидкого застосування, якщо він визнає такий крок необхідним, заявивши, що він і Путін можуть передзвонити один одному "у будь-який момент".

Лукашенко також наголосив, що російська тактична ядерна зброя буде фізично розгорнута на території Білорусі "через кілька днів" і що має засоби для розміщення ракет більшої дальності, якщо вони коли-небудь будуть потрібні.

Він запевнив, що розгортання ядерної зброї стане стримуючим чинником проти потенційних агресорів. 68-річний колишній глава радянського колгоспу сказав, що не просто просив у Путіна зброю, а "вимагав" її.

"Ми завжди були мішенню. Вони (Захід, — ред.) хочуть розірвати нас на частини із 2020 року. Ніхто досі не воював проти ядерної країни, яка має ядерну зброю", — сказав Лукашенко.

Нагадаємо, раніше російський диктатор Володимир Путін повідомляв, що РФ розпочне процес розміщення ядерної зброї на території Білорусі на початку липня. Вже 7-8 липня завершиться підготовка відповідних споруд.

Раніше Інститут вивчення війни (ISW) писав, що можливе розгортання російської ядерної зброї в Білорусі навряд чи означатиме якусь ескалацію з боку Росії. Країна-агресорка робить це для того, аби підпорядкувати собі сферу безпеки країни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.06.2023 14:55