Фото: ukrmilitary.com

У ТЦК пояснили, чи дійсна виписана "на коліні" повістка

Мережею нерідко шириться твердження, що виписана "на коліні" повістка не є дійсною. Однак насправді немає значення, де й у який спосіб вона була виписана. 

Речник Полтавського територіального центру комплектування та соціальної підтримки майор Роман Істомін пояснив, що головне, аби повістка містила основні відомості: підпис начальника ТЦК і печатку, пише "Телеграф".

Істомін зазначив, що постановою уряду №1487 визначено зразок повістки, але ніде не визначено спеціальних місць для її виписування чи вручення. Тому, за його словами, повістка може бути вручена як за місцем проживання, так і за місцем роботи, і на блокпосту, і будь-де в населеному пункті.

До речі, виписати її можуть не лише ТЦК, а й виконавчий орган сільської, селищної, міської ради за розпорядженням відповідного ТЦК та СП. Майор зауважив, що саме вони насправді здійснюють оповіщення військовозобов'язаних за місцем їхнього проживання.

Речник додав, що саме це когось вводить в оману. Однак, відповідна норма стосується винятково органів місцевого самоврядування і не розповсюджується на представників ТЦК.

"Якщо повістка повністю заповнена, зокрема, містить прізвище, ім'я, по батькові військовозобов'язаного громадянина, якому вона вручається, дату, час і адресу, куди йому треба прибути, а також підпис начальника ТЦК, скріплений печаткою, — вона точно є дійсною. І якщо вона заповнена правильно, то оскаржувати її нема сенсу", — наголосив Істомін.

Нагадаємо, у квітні Кабінет міністрів розширив повноваження Територіальних центрів комплектування. Зокрема, військкоматам дозволили надсилати повістки громадянам незалежно від місця їхнього перебування на військовому обліку.

Раніше начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ Збройних сил України, полковник Роман Горбач повідомив, що військовозобов'язаному, який має бронь або відстрочку від призову, можуть під час дії воєнного стану вручити повістку. Однак її, звернувшись до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки, можна анулювати.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 19.11.2023 05:30