Фото: соцмережі

У військових та правоохоронців відбиратимуть ДНК-матеріал: навіщо це потрібно

У військових, які йдуть на службу до лав ЗСУ, а також у правоохоронців, відбиратимуть генетичний ДНК-матеріал. Така процедура може значно спростити процес ідентифікації у разі загибелі людини.

Про це повідомили в Мінреінтеграції.

Законодавством передбачено обов’язкове відібрання біологічного матеріалу у військовослужбовців, а також членів добровольчих формувань територіальних громад. На виконання відповідного закону вже розробили порядок відібрання зразків геномної інформації людини. Документ наразі погоджується центральними органами виконавчої влади.

Згідно з цим порядком, ДНК людини буде оцифровуватися та зберігатися в особовій справі військового. Нині вже закуплено відповідне обладнання для відбору, оцифровування й зберігання ДНК-зразків.

"Безперечно, під час війни це надважливо. Генетичний матеріал усіх наших захисників повинен зберігатися в єдиній базі генетичних ознак. Саме завдяки наявності генетичних зразків буде спрощено процес ідентифікації. Сподіваюся, що відповідні органи прискорять процес запуску цієї процедури", — наголосила Ірина Верещук.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила за основу законопроект про внесення змін до роботи військово-лікарських комісій. Йдеться про те, що ВЛК також можуть створюватись при державних та комунальних закладах охорони здоров’я.

Суспільство, 17.04.2023 10:31