У ЄС жіноче обличчя

03 ЛИПНЯ 2019 09:45

На саміті ЄС з четвертої спроби були схвалені кандидатури на керівні посади Євросоюзу на найближчі п'ять років.

Жан-Клод Юнкер не стримував себе, кажучи про свою наступницю, 60-річну Урсулу фон дер Ляйен, в найвищій ступені:

«Те, що вибір припав на фон дер Ляйен, я вважаю правильним, оскільки ми дотрималися в тому числі і гендерної рівності, жінки - природжені дипломати, а у Урсули є до того ж досвід керівництва оборонним відомством, їй властиво і почуття соціальної справедливості, так що рекомендації парламенту схвалити цю кандидатуру мені здаються вірними».

Французький лідер заявив прямо, що компроміс був знайдений завдяки зусиллям німецького канцлера і, зрозуміло, його власним:

«Цей компроміс - результат роботи франко-німецького союзу, ми постійно координували наші кроки, діючи з канцлером Меркель рука об руку, і нас в цьому підтримували наші європейські друзі і партнери».

Однак сама Меркель під час голосування за кандидатуру фон дер Ляйен, своєї соратниці по ХДС, стала єдиною, хто утримався:

«Я всього лише використовувала наше внутрішньопартійне правило, якщо немає стовідсоткового консенсусу, значить, при голосуванні слід утриматися. Але ця персоналія не викликала серйозних заперечень», - заявила канцлер Німеччини на прес-конференції.

Дональд Туск, який іде з посади голови Євроради, привітав усіх з подібною розв'язкою:

«Ми досягли згоди по основних кадровим питанням перед початком роботи нового складу Європарламенту. П'ять років тому на вироблення компромісу нам знадобилося три місяці, зараз ми витратили на все про все три дня».

Після схвалення представлених кандидатур Європарламентом, нові призначенці приступлять до роботи вже в листопаді, повідомляє Euro News.

Світ, 03.07.2019 09:45