Фото: Офіс президента

У Зеленського пояснили, як ракети Taurus та АTACMS можуть змінити ситуацію на полі бою

Сили оборони потребують далекобійних ракет від союзників. Таке озброєння необхідне, щоб зменшити бойові можливості ворога.

Про це заявив радник керівника офісу президента Михайло Подоляк. 

"Далекобійні ракети для України зараз — це різке зменшення бойових можливостей Росії. Це активне знищення резервів і ресурсів Росії на далеких підступах. Це руйнування тилової логістики — складської, транспортної, паливної. Це пришвидшення українських наступальних операцій", — написав він у Twitter.

Крім того, за словами Подоляка, Taurus та АTACMS допоможуть зберегти життя українських військових та мінімізувати втрати.

"А головне, це деескалація. Саме це і є актуальною… дипломатією. Україні потрібні Taurus (Німеччина) та АTACMS (США)", — додав Михайло Подоляк.

Taurus для України

Україна офіційно запросила у Німеччини цей тип далекобійних ракет, однак там відхилили запит. Водночас ЗМІ повідомляли, що країна все ж може передати цей тип зброї, однак намагаються унеможливити удари Збройних сил України по території Росії.

далекобійні ракети

Фото: ipress.ua

Тим часом у Бундестазі продовжують критикувати Шольца через відмову надати Україні далекобійні ракети. Так, голова оборонного комітету Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Циммерман наголосила днями, що ракети Україні "потрібні терміново", а Шольц і його канцелярія "намагаються не дати цій темі старт". Згодом Шольц заявив, що не хоче, щоб його квапили з цим питанням. За його словами, наразі розглядається питання про технічне обмеження дальності польоту ракет. Шольц відкидає звинувачення в нерішучості.

Авіаційна крилата ракета Taurus KEPD 350 великої дальності призначена для високоточного ураження захищених цілей противника на дальності до 500 км. Ракета важить 1 400 кг, її довжина — п'ять метрів.

Ракети ATACMS: що відомо

Сполучені Штати Америки поки не мають наміру відправляти Україні далекобійні ракети ATACMS. У Пентагоні заявляють про брак запасів. Концерн Lockheed Martin як і раніше виробляє 500 ATACMS на рік, але вся ця продукція призначена для продажу в інші країни. 

далекобійні ракети

Фото: CC0 / U.S. Army

Твердопаливна балістична ракета класу "земля-земля" виробництва американської компанії Lockheed Martin із дальністю застосування до 300 кілометрів. Пусковими установками ракет ATACMS є реактивні системи залпового вогню M270 MLRS та M142 HIMARS. Ракета має покращений пакет наведення з глобальною системою позиціонування. Снаряд несе в собі осколково-фугасну боєголовку класу WDU18 масою 500 фунтів (понад 220 кг).

Нагадаємо, раніше у Повітряних силах зазначили, що сподіваються отримати від міжнародних партнерів ракети Taurus. Вони дозволять Силам оборони більш ефективно знищувати ворога. Наголошують, що поряд зі Storm Shadow і SCALP, які вже є в Україні, хотілося б ще бачити поруч і німецьку ракету Taurus. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.08.2023 13:37