Фото: Freepik

Україна перейшла на літній час

В Україні у ніч на 26 березня відбувся перехід на літній час. Стрілки годинників о третій ночі перевели на одну годину вперед.

Це передбачено постановою Кабміну від 13 травня 1996 року. Переведення годинника в Україні відбувається двічі на рік: в останню неділю березня — на літній час, а кожної останньої неділі жовтня — на зимовий.

Чому ми переходимо на зимовий та літній часи

Україна ще за часів СРСР почала переводити стрілки годинника кожні півроку. Спочатку необхідність переведення годинників пояснювалася економією енергоресурсів на освітлення, оскільки світловий день стає довшим. Але зараз це твердження втратило актуальність. 

У 2021 році до Верховної Ради було внесено законопроект, яким пропонувалося скасувати ці переведення, але його направили на доопрацювання. Законопроект мали розглянути до 26 березня 2021 року, але Верховна Рада пішла на карантин через запровадження локдауну в Києві у зв'язку із пандемією коронавірусу. Позачергове засідання, яке раніше планувалося на 25 березня, так і не назначили.

Під час повномасштабної війни нардепи відтермінували питання, чи переводити годинник.

Негативні наслідки переведення годинників

Ініціатором переведення годинників був спікер парламенту Руслан Стефанчук. Він повідомляв, що скасування переведення годинників має багато переваг. За його словами, вчені довели, що щорічний перехід на "літній час" і повернення назад на поясний негативно впливає на здоров’я людей.

Також він наголошував, що ухвалення цього документа буде спрямоване на протидію агресії з боку Росії. Він пояснював, що нині на окупованих територіях встановлений час держави-агресора.

Нагадаємо, у Євросоюзі, який також здійснює переходи на зимовий та літній час, тривають дискусії про скасування переходу на літній час. Це питання має вирішитися до 2026 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 26.03.2023 04:11