Фото: Генштаб ЗСУ

Україна цього року може не досягти головної мети контрнаступу, — WP

В американській розвідці поділилися аналізом щодо українського контрнаступу. Військові аналітики вважають, що під час цьогорічного контрнаступу Україна може не досягти ключового результату і не звільнить від росіян Мелітополь у Запорізькій області.

Про це пише The Washington Post.

"Мелітополь має вирішальне значення для українського контрнаступу, оскільки вважається воротами до Криму. Місто знаходиться на перетині двох важливих автомагістралей і залізничної лінії, які дозволяють Росії перекидати військовослужбовців і техніку з півострова на інші окуповані території на півдні України", — йдеться у повідомленні.

Видання стверджує, що заміновані поля і зведена росіянами оборона заважає українським військовим здійснити такий прорив і дістатися до Мелітополя з Роботиного. При цьому у Сполучених Штатах Америки наголошують, що неодноразово радили українським військовим зосередитись на одній точці прориву. Натомість Україна обрала власну стратегію і вирішила просуватись вперед невеликими підрозділами на різних напрямках фронту. 

Щодо надання українській армії винищувачів F-16 та далекобійних ракет Atacms, у США відкидають будь-яку критику у сторону союзників України. Вважають, що немає жодних доказів, які б стверджували, що така допомога стала б панацеєю.

Ситуація на фронті

Протягом минулої доби на фронті відбулось 33 бойових зіткнення. Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала сім ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника та два — по зенітно-ракетних комплексах. Також нашими захисниками знищено два ворожих ударних гелікоптери Ка-52 та чотири розвідувальних БпЛА оперативно-тактичного рівня. Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили чотири артилерійських засоби на вогневих позиціях, два склади боєприпасів та станцію РЕБ противника.

Нагадаємо, аналітики Інституту вивчення війни повідомляли, що українські захисники мають певний успіх у Луганській та Запорізькій областях. Зокрема, Збройним силам вдалося зайняти нові позиції на даних відтинках фронту. Також Сили оборони продовжують контрнаступ на Бахмутському, Мелітопольському (захід Запорізької області) та Бердянському (захід Донецької — схід Запорізької області) напрямках.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.08.2023 15:08