Фото: Генштаб ЗСУ

ЗСУ просунулися у двох областях: аналітики назвали головні напрямки

Українські захисники мають певний успіх у Луганській та Запорізькій областях. Зокрема, Збройним силам вдалося зайняти нові позиції на даних відтинках фронту.

Про це повідомив Інститут вивчення війни (ISW).

"Бійці ЗСУ провели контрнаступальні операції як мінімум на трьох ділянках фронту і просунулися на Луганщині та західній частині Запорізької області", — йдеться у звіті.

Аналітики зауважили, що Сили оборони продовжують контрнаступ на Бахмутському, Мелітопольському (захід Запорізької області) та Бердянському (захід Донецької — схід Запорізької області) напрямках. Водночас посилаючись на опубліковані російським блогером координати, ISW зазначає, що українські сили просунулися на південь від Дібрової (7 км на південний захід від Кремінної).

"На геолокаційних кадрах, опублікованих 14 серпня, видно, що українські війська просунулися в Роботино, а подальші російські та українські повідомлення, опубліковані 15 серпня, свідчать про те, що українські сили перекинули додаткові контрнаступальні бригади до західної частини Запорізької області", — йдеться у повідомленні.

Крім того, український полковник Петро Черник заявив, що український контрнаступ на півдні України просувається повільно, тому що українські війська мають подолати триешелоновану лінію російської оборони. Він додав, що російська лінія оборони включає першу лінію мінних полів шириною в кілька кілометрів; друга — зосередження артилерії, техніки та особового складу; і третя — тилових позицій, призначена для збереження ресурсів.

У ISW вважають, що подібні заяви Черника узгоджуються з оцінками Інституту про те, що доктринально обґрунтована оборона російських позицій уповільнює просування ЗСУ на півдні України.

Нагадаємо, міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що суцільна замінованість є певною перешкодою для наступу українських військ. На деяких ділянках лінії фронту можна виявити до п'яти мін на один квадратний метр.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.08.2023 07:33