Фото: АрміяInform

П'ять мін на квадратний метр: Резніков повідомив, що є перешкодою для наступу українських військ

Суцільна замінованість є певною перешкодою для наступу українських військНа деяких ділянках лінії фронту можна виявити до п'яти мін на один квадратний метр.

Про це в інтерв’ю The Guardian заявив міністр оборони України Олексій Резніков.

За його словами, сьогодні Україна є найбільш замінованою країною у світі. На цьому етапі української кампанії зі звільнення країни, вважає міністр, критично потрібно більше обладнання для розмінування — від мінних тралів до торпед Банглора.

"Сотні кілометрів мінних полів, мільйони вибухових пристроїв, на деяких ділянках лінії фронту — до п’яти мін на квадратний метр. Російські мінні поля є серйозною перешкодою для наших військ, але не нездоланною. У нас є кваліфіковані сапери та сучасна техніка, але їх вкрай недостатньо для фронту, який простягнувся на сотні кілометрів на сході та півдні України", заявив він. 
 
За словами Резнікова, обладнання для розмінування давно розблоковано міжнародними партнерами.
 
"Важливим кроком у цьому напрямку стало створення на останній зустрічі в Рамштайні коаліції з розмінування за ініціативою міністра оборони Литви. Також життєво необхідно розширити та прискорити підготовку саперів. Це повинно бути швидким і систематичним. Сапери потрібні тут і зараз. Їхня робота рятує життя та забезпечує просування наших військ. Коаліція з розмінування побудована за принципом "навчай і оснащуй". Його ефективна реалізація наблизить перемогу України", — додав міністр.

Яка область в Україні через бойові дії замінована найбільше

Зазначимо, за словами президента Володимира Зеленського на сьогодні 174 тисячі квадратних кілометрів нашої держави заміновано. Відтак ці території є потенційно небезпечними.

Раніше міністр внутрішніх справ Ігор Клименко повідомляв, що через значну кількість бойових дій на сьогодні Запорізька область є найбільш замінованою. Кількість вибухових засобів на цій території у десятки разів більша, ніж в областях, де також точилися бої з російськими загарбниками.

Міністр наголосив, що сапери продовжують розміновувати деокуповані території. Так, у Київській області територія активної життєдіяльності населення вже майже очищена від вибухонебезпечних предметів. Проте замінованими залишаються гектари полів. Він зазначив, що сапери чекають на машини механічного розмінування, щоб працювати на полях.

Наприкінці липня американське видання The Washington Post писало, що кількість боєприпасів на війні в Україні є просто безпрецедентною за останні 30 років. Близько 30% території України, згідно зі звітом GLOBSEC аналітичного центру зі Словаччини, вимагатимуть тривалих, дорогих і небезпечних операцій з очищення.

Масштаби та концентрація боєприпасів роблять Україну найбільш замінованою країною навіть на тлі таких держав, як Афганістан і Сирія, де також є сильні замінування. Журналісти наголошували, що міни — не єдиний вид вибухівки, який становить загрозу. Міномети, бомби, артилерійські снаряди, касетні боєприпаси та інші також є небезпечними, якщо вони не вибухають під час атаки. До того ж Росія інтенсивно замінувала свої лінії фронту в очікуванні контрнаступу України.

Нагадаємо, раніше міський голова Мелітополя Іван Федоров повідомляв, що російські загарбники почали мінувати критичну інфраструктуру на території тимчасово окупованої Запорізької області. Зокрема, вони зробили небезпечним для користування водогін у Мелітополі, а також електричні мережі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.08.2023 18:25