Фото: Wikimedia

Україна досягла успіху в переговорах з МВФ щодо моніторингової програми

Місія Міжнародного валютного Фонду досягла домовленостей із владою України щодо перегляду Моніторингової програми із залученням Ради директорів. Водночас у МВФ визнали успішним виконання Україною поточної фінансової програми.

Про це йдеться в офіційному повідомленні Фонду.

"Досягнуті домовленості, які ще потребують погодження з боку керівництва МВФ, відкривають шлях до початку переговорів щодо повноцінної програми за підтримки МВФ", — зазначили в прес-службі.

Окрім цього, у МВФ вважають успішним виконання Україною поточної Моніторингової програми.

"Було досягнуто всіх кількісних та індикативних цільових показників, також виконано всі структурні маяки, встановлені для податково-бюджетного і фінансового секторів, та урядування", — зауважили у Фонді.

Водночас, за даними МВФ, у 2022 році економіка України скоротилася на 30%, що стало менш драматичним, ніж очікувалося раніше, а інфляція почала сповільнюватися. Короткостроковий прогноз погіршився, зокрема через атаки на критичну інфраструктуру.

У Фонді стверджують, що українська економіка поступово пристосовується й у 2023 році можливе поступове економічне відновлення.

"Пріоритетним залишається збільшення податкових надходжень, у тому числі шляхом покращення адміністрування доходів і повернення податкової політики до тих умов, які існували до війни", — йдеться в документі.

МВФ також вважає, що податково-бюджетна політика України в 2023 році має враховувати потреби у збільшенні витрат. Україна має складне завдання — створення фіскального простору для відновлення після війни та створення потужнішої системи соціального захисту.

У МВФ підкреслили критичну важливість продовження в 2023 році значної зовнішньої підтримки для України. Натомість українській владі порекомендували продовжувати зусилля з випуску цінних паперів на внутрішньому ринку запозичень для забезпечення стабільної структури фінансування та усунення залежності від емісійного фінансування.

За даними Фонду, наступна програма від МВФ суттєво допоможе зусиллям України на шляху до членства в Євросоюзі. У цьому контексті звертається увага на необхідність прискорення реформи щодо поліпшення продуктивності й конкурентоспроможності приватного сектору.

"Влада України досягає успіхів у впровадженні реформ, направлених на зміцнення управління, боротьби з корупцією та забезпечення верховенства права, а також у створенні підґрунтя для післявоєнного зростання, хоча ці сфери все ще потребують значного реформування", — йдеться в повідомленні.

Також у МВФ зазначили, що державний сектор матиме важливу роль у процесі відбудови України, а заходи щодо підвищення ефективності та прозорості державних фінансів та управління будуть критично важливими.

Нагадаємо, Велика Британія надала Україні другу частину додаткової фінансової допомоги. Йдеться про $203 млн через проект Світового банку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 17.02.2023 22:38