Фото: Twitter Єнса Столтенберга

"Україна отримає запрошення до НАТО": Столтенберг назвав умову й розповів про пакет підтримки від партнерів

Країни НАТО погодилися прийняти Україну до свого складу без Плану дій щодо членства. Північноатлантичний альянс узгодив відповідну декларацію.

Україна отримає запрошення до НАТО, коли "погодяться усі союзники і будуть виконані умови", заявив на брифінгу 11 липня ввечері генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг. 

"Те, що сьогодні узгодили союзники — це позитивний спільний меседж про продовження нашої підтримки. Також щодо шляху України до членства в НАТО. Це передбачає фактично допомогу для забезпечення повної взаємодії між силами НАТО і України", — сказав Столтенберг.

Лідери країн-членів ухвалили пакет підтримки для України, який передбачає:

  • скасування вимоги щодо виконання ПДЧ;
  • довгострокову програму військової допомоги по 500 мільйонів доларів на рік для модернізації української армії та повного переходу на стандарти НАТО;
  •  запуск Ради Україна — НАТО, яка має стати платформою для консультацій у кризових ситуаціях.

Столтенберг додав, що за останні дні партнери зробили значні заяви щодо військової підтримки України. Зокрема, він нагадав про обіцянку Франції надати Україні далекобійні ракети, а також про зобов'язання Німеччини посилити українську протиповітряну оборону.

"Це сильні заяви, які несуть Києву позитив", — наголосив генсек НАТО.

На питання журналістів, які ж умови має виконати Україна, щоб отримати запрошення, Столтенберг відповів:"Ми узгодили комюніке, узгодили пакет щодо підтримки України. Я тісно спілкуюся із країнами-союзниками НАТО, урядовцями, президентом Зеленським, ми сьогодні з ним зустрінемося. Також у нас буде зустріч Рада Україна-НАТО, де я представлю цей пакет із трьох елементів, який передбачатиме наближення України до НАТО".

Зазначимо, що перше засідання Ради Україна — НАТО відбудеться у середу, 12 липня, за участі президента Володимира Зеленського. На ньому мають узгодити план вступу України до Альянсу.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський розкритикував НАТО за кулуарні переговори у Вільнюсі. Глава держави стурбований тим, що формулювання про запрошення до альянсу тривали без української сторони.

Напередодні йшлось про те, що Україна очікує отримати чіткий сигнал від союзників, що після закінчення війни вона зможе приєднатися до Альянсу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.07.2023 18:18