Фото: UATV

Україна розпочала онлайн-переговори щодо продовження зернової угоди, — Reuters

Україна почала онлайн-переговори з партнерами щодо розширення Чорноморської зернової ініціативи. Вона спрямована на те, щоб Київ міг продовжувати постачати зерно на світові ринки.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на високопоставлене джерело в українському уряді.

Як зазначив співрозмовник, Україна не вела переговорів із Росією, яка заблокувала чорноморські порти після свого вторгнення. Водночас Київ розуміє, що його партнери спілкуються з Москвою.

"Ситуація з переговорами досить складна. Зараз багато залежить не від нас, а від партнерів", — сказало джерело Reuters на умовах анонімності.

Що відомо про угоду?

Зауважимо, Україна є великим світовим виробником та експортером зерна, але її експорт постраждав від вторгнення Росії. Чорноморська зернова ініціатива була створена за посередництва ООН і Туреччини в липні минулого року і була продовжена в листопаді, але термін її дії закінчується 18 березня, якщо не буде узгоджено подовження.

Юрій Васьков, заступник міністра реставрації України, заявив минулого місяця, що Київ проситиме всі сторони розпочати переговори про продовження угоди щонайменше на рік і що Україна хоче включити порти міста Миколаєва. Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу минулого тижня повідомив, що Анкара наполегливо працює над продовженням ініціативи.

Росія ж заявила, що погодиться продовжити чорноморську зернову угоду лише за умови врахування інтересів власних сільгоспвиробників. Російський сільськогосподарський експорт не був прямим об’єктом західних санкцій, але Москва каже, що обмеження на її платіжні, логістичні та страхові галузі є "перешкодою" для її можливості експортувати власне зерно та добрива.

Варто зазначити, що експорт зерна з України впав на 26,6% до 32,9 млн тонн у 2022-2023 роках через менший урожай і логістичні труднощі, спричинені вторгненням Росії.

Нагадаємо, аби обговорити продовження угоди про експорт українських зернових 8 березня прибуде з візитом до Києва Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 07.03.2023 18:09