Фото: Pixabay

Україна сьогодні відзначає День державності: у чому особливість цього свята

У понеділок, 15 липня, українці відзначають День української державності. Це свято покликане зміцнити зв’язок сучасного суспільства з нашими предками, які впродовж багатьох поколінь будували незалежну державу. 

Що це за свято та, коли воно з'явилося — у матеріалі TrueUА.

Чому дату святкування Дня державності змінили?

Україна 28 липня 2022 року вперше відзначала День державності разом із Днем хрещення Київської Русі та Днем пам’яті Володимира Великого. Проте у 2023 році Верховна Рада проголосувала за перенесення свята на 15 липня через прив’язку цього дня до церковного календаря та перехід на Новоюліанський календар. У мирний час цей день буде державним вихідним.

День української державності: у чому суть свята

У цього свята ще зовсім коротка історія, однак воно має особливе значення. Цей день нероздільно пов’язаний із національними традиціями символічного відображення світу, які поєднують народний, релігійний та державний аспекти. Свято покликане утвердити, що Україна має власну історію державотворення, а також закликає громадян пам’ятати кожен етап її становлення та людей, які доклали до цього зусиль.

Україна має тисячолітню історію. Вона не утворилася після розпаду СРСР й навіть не в 1917 році, коли створили Українську Народну Республіку. Українська історія утворювалася ще за часів Київської Русі, від якої вона перейняла культуру, традиції та звичаї.

Символ Дня української державності

Міністерство культури та інформаційної політики розробило айдентику Дня української державності. Головний символ української державності — тризуб. Також в айдентиці свята є ще тризуб з шеврона ЗСУ, тризуб князя Володимира та тризуб, який намалювали українці. 

Тризуб символізує тисячолітню історію України, бо походить від родового знака Рюриковичів — династії правителів Київської Русі. 

Нагадаємо, 15 липня в народі відзначають день Володимирау світі — Всесвітній день навичок молоді. Привітання з іменинами сьогодні приймають Василь, Володимир, Петро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 15.07.2024 08:00