Фото: UNN

Україна заборонила імпорт польських яєць та птиці: яка небезпечна хвороба є причиною

В Україну зараз не можна завозити яйця, живу птицю, а також інші продукти птахівництва із Польщі. Таку тимчасову заборону ввели через спалах хвороби Ньюкасла.

Про це повідомляє Portalspozywczy.pl.

"У зв'язку зі спалахом хвороби Ньюкасла в Підляському воєводстві українська влада рішенням від 13 липня 2023 року ввела заборону на ввезення з усієї території польських інкубаційних яєць, живої птиці та продуктів і сировини, одержуваних від птиці, за винятком продуктів, які були оброблені методом, що гарантує знищення збудника даної хвороби", — йдеться в повідомленні.

Така заборона є серйозною проблемою для польської сторони, оскільки Київ є найбільшим імпортером добових курчат.

"Десятки мільйонів з них щороку завозять в Україну. Курчат на відгодівлю доставляють одержувачам приблизно через 24 години після вилуплення. Їх перевозять в спеціальних транспортних засобах для забезпечення оптимальних умов", — пише видання. 

У Національній палаті виробників м'яса птиці та кормів побоюються, що через заборону імпорту сотні тисяч курчат загинуть у муках. Спалах хвороби Ньюкасла стався у Польщі вперше за останні 49 років. Його зафіксували у Підляському воєводстві.

Що таке хвороба Ньюкасла

Хвороба Ньюкасла (псевдочума) — це захворювання, яке вражає у курей органи дихання, шлунково-кишковий тракт і центральну нервову систему. Вважається особливо небезпечною.

Птиця, яка перехворіла на таку хворобу, погано росте. Заражені маленькі курчата у віці чотирьох-п'яти діб майже завжди помирають. У дорослих птахів наполовину знижується показник несучості. Оскільки хвороба передається дуже швидко, то у птахівничих господарствах хворих тварин знищують, аби запобігти масовому розповсюдженню, що становить збитки для підприємців.

Нагадаємо, у Києві на сезонних ярмарках до кінця липня не можна продавати харчові продукти, що швидко псуються. Йдеться про мʼясо, рибу, ковбаси, молоко тощо.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 17.07.2023 03:25