Фото: Telegram-канал "Можем объяснить"

Українку, яка відмовилася від російського паспорта, запроторили у психлікарню в РФ

Харків’янку Ірину в травні торік на автобусі примусово вивезли з окупованої території України в Бєлгород. Вона відмовилася отримати російське громадянство і її рік утримували в психлікарні.

Цю історію правозахисник Олексій Прянишников розповів Telegram-каналу "Можем объяснить".

Наприкінці весни 2022 року українка потрапила у пункт тимчасового утримання.

"У медичних документах зазначено, що Ірина приїхала в Бєлгород до родичів, проте сама вона каже, що ніяких родичів там ніколи не мала", — говорить Прянишников.

Харків’янка відмовилася надавати окупантам відомості про себе і після цього жінку відправили в психлікарню в Бєлгороді. А 10 серпня її перевели в такий ж медзаклад в Енгельс. Там накачували її галоперидолом.

"Це нейролептик, застосовуваний в лікуванні шизофренії ще з радянських часів. У всьому цивілізованому світі вважається досить шкідливим препаратом, що має масу побічних ефектів", — додав Прянишников.

У Росії українці пропонували можливість виписатися з психлікарні, але потрібно було отримати паспорт Росії. Харків’янка відмовилася.

Весь цей час її шукав син. У вересні 2022 року він дізнався, що вона перебуває в лікарні в Енгельсі. Чоловік зміг отримати для неї в Україні "білий паспорт" — посвідчення особи громадянина України для повернення в країну. Правозахисники звільнили жінку з ув’язнення в психлікарні і повернули в Україну у лютому 2023 року. І вже ввечері зустрілася з сином після 10 місяців розлуки.

Нагадаємо, під час окупації Херсона мешканка обласного центру Інна Пономаренко пережила жорстокі тортури. Рашисти одягали їй мішок на голову, підвішували догори ногами, били кийками й застосовували струм.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 06.03.2023 22:06