Фото: соцмережі

Українська економіка з початку року зросла на понад 4%: що стало причиною

Економіка України адаптувалася до воєнних умов і продовжує відновлюватися. У першому півріччі 2024 року економічне зростання становило 4,1%.

Про це повідомила прес-служба Міністерства економіки України.

Так, у червні 2024 року ВВП України зросло на 1,1% у порівнянні із червнем минулого року. За перше півріччя 2024 року зростання ВВП оцінюється на рівні 4,1% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Основним чинником сповільнення темпів росту економіки стали відключення електроенергії через її дефіцит, але попри негативні чинники, економічне відновлення продовжується.

ріст економіки

Інфографіка: Мінекономіки

"Протягом червня економіка функціонувала в складних умовах відключень електроенергії, що послабляло економічну активність як підприємств, так і споживачів", — заявила перша віце-прем'єр-міністерка України, міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Проте, за її словами, українська економіка продовжила зростання. На таку динаміку вплинуло багато факторів. Зокрема:

  • високий рівень адаптивності економіки до складних умов;
  • високі темпи експорту продукції гірничо-металургійного комплексу;
  • ранній початок збору врожаю озимих культур;
  • стабільна робота українського морського коридору;
  • можливості окремих підприємств забезпечувати собі стабільний доступ до електроенергії завдяки прямому імпорту.

У Мінекономіки зазначили, що динаміка зростання економіки у першому півріччі 2024 року на рівні 4,1%, наразі відповідає оновленому урядовому прогнозу, згідно з яким, зростання реального ВВП за підсумками 2024 року очікується на рівні 3,5%. Водночас аналіз показує, що дефіцит кваліфікованих кадрів, негативно впливає на очікування бізнесу.

За словами Свириденко, у червні збереглась позитивна динаміка у внутрішній торгівлі. Зростала і будівельна сфера, де основними драйверами росту стали бюджетне фінансування відновлення пошкодженої критичної інфраструктури, проведення капітальної відбудови, а також проведення ремонту дорожнього покриття на аварійних ділянках.

Також минулого місяця відбувалось суттєве зростання у сільському господарстві завдяки більш ранньому початку збору врожаю через погодний фактор, який дозволив обробити більші площі та зібрати більші обсяги врожаю. У тваринництві позитивна динаміка зберігається через стабільний попит на внутрішньому ринку та державну підтримку виробників. 

"Наразі ключовими не розв'язаними проблемами лишаються високі безпекові ризики, а також наслідки руйнування енергетичної інфраструктури. Відновлення енергетики потребуватиме часу і ресурсів, що, за прогнозами, може стримувати темпи відновлення виробничої активності. Також негативними чинниками для економіки залишаються логістичні проблеми та складна ситуація на ринку праці", — підсумували в міністерстві.

Нагадаємо, за даними НБУ, споживча інфляція в Україні у червні прискорилася до 4,8% з 3,3% у травні. У місячному вимірі ціни зросли на 2,2%. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 12.07.2024 14:39