Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

У травні ВВП зріс на 3,7%: завдяки чому відновлюється українська економіка

У травні 2024 року українська економіка демонструвала продовження тенденції відновлювання. За попередніми даними, зростання ВВП у минулому місяці становило 3,7% [±1%] порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Попри сповільнення зростання ВВП, економіка продовжує відновлюватись. У підсумку за січень-травень 2024 року зростання ВВП оцінюється на рівні 4,3% [±1%] у порівнянні з таким самим періодом минулого року.

Перший віце-прем'єр, міністр економіки Юлія Свириденко пояснила, що збільшення інтенсивності бойових дій, обстріли інфраструктурних об’єктів та дефіцит електроенергії — усе це стримувало зростання економіки у травні 2024 року.

Проте, за її словами, "бізнес впорався з цими викликами завдяки високому рівню адаптивності". Зокрема, зростання ВВП продовжилось завдяки високим темпам експорту в умовах стабільної роботи Українського морського коридору, а також завдяки високому попиту на будівельні послуги, який підтримується фінансуванням відновлення інфраструктури.

"Позитивні тенденції спостерігались у транспортній галузі, промисловості, будівництві, сільському господарстві та внутрішній торгівлі. Разом з тим, серед негативних факторів маємо значний дефіцит кваліфікованих кадрів, а також системні намагання Росії знищити нашу енергетичну інфраструктуру", — підкреслила вона.

У травні промислові підприємства продовжували відновлювати економічну активність. Це відбувалось як завдяки експортоорієнтованим виробництвам, так і через збільшення попиту на інвестиційну продукцію в галузях машинобудування (ВПК) та будівельні матеріали. Минулого місяця металургійна галузь досягла максимальних показників виробництва за весь період з початку війни. Також зростало виробництво соняшникової олії. Все це сформувало попит на продукцію суміжних видів діяльності.

Водночас негативними чинниками для економіки залишаються логістичні проблеми та складна ситуація на ринку праці через високу міграцію.

Нагадаємо, за даними Міністерства фінансів України, у травні 2024 року видатки з загального фонду державного бюджету становили 311,6 мільярда гривень. Ця сума на 10% більша, ніж за аналогічний період минулого року. Найбільше коштів спрямували на оплату праці.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 20.06.2024 17:05