Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

В Україні третій місяць поспіль спостерігається уповільнення зростання ВВП: які причини

В Україні третій місяць поспіль сповільнюються темпи зростання економіки. Водночас є економічне зростання в транспортній галузі.

Про це стало відомо з підрахунків експертів Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

Зазначається, що зростання показників реального ВВП сповільнюється внаслідок повітряних атак російських окупаційних військ на енергетичну систему країни. Йдеться про сповільнення зростання на декілька відсотків. У місячному економічному моніторингу України зазначається, що у травні ВВП зріс на 3,5% у порівнянні з торішніми показниками, а у квітні зростання складало 4,2%. Водночас у березні ВВП країни зросло на 4,9%. 

Варто наголосити, що відключення електроенергії значною мірою вплинули на переробну галузь економіки. Значно сприяє скороченню бізнесу руйнування генерації електроенергії через обмеження постачання енергоресурсів для його роботи. Втім найбільший удар отримала переробна промисловість країни. За оцінкою експертів, темпи приросту валової доданої вартості у переробній промисловості сповільнилися з 11% у порівнянні з торішніми показниками до 5%.

Проте реальна ВДВ, наприклад, у добувній промисловості, навпаки, зросла на 2% у порівнянні з торішніми показниками. Це відбулося завдяки сталому видобутку газу та залізної руди з відповідним експортом цієї продукції за кордон та використанням для внутрішніх потреб України.

Інфографіка ІЕД

Інфографіка: Інститут економічних досліджень та політичних консультацій

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій наголошує, що реальна ВДВ у транспортній галузі також зросла на 15% у  порівнянні з 11% у квітні. Це стало можливим завдяки  інтенсивному використанню розблокованого кордону з європейськими країнами, а також завдяки ефекту статистичної бази.

"Український морський коридор дозволяє підтримувати високий рівень експорту через морські порти. При цьому везуть не лише зернові, але й залізну руду та продукцію металургії. "Укрзалізниця" надалі звітує про збільшення перевезень товарів на понад 30% у порівнянні з торішніми показниками. Морський коридор також підтримав зростання торгівлі на 6%", — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 18 червня прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомляв, що сума допомоги для підтримки енергосистеми України, яку оголосили країни-партнери протягом останнього тижня, перевищила один мільярд доларівСвій внесок в енергетичну стійкість України зробили Сполучені Штати Америки, Канада та Норвегія. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 19.06.2024 13:31