На фото Ігор Кір'яненко. Джерело Telegram Дмитра Лубінця

Український політв'язень перебуває у критичному стані в Макіївській колонії, — Лубінець

Лікар і приватний підприємець Ігор Кір'яненко, якого окупанти посадили у в'язницю через проукраїнські погляди, перебуває у критичному стані. Він перебуває на межі смерті і потребує негайної медичної допомоги.

Про це у Telegram повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

За його словами, від початку вторгнення російських військ Кір'яненко не зміг виїхати на підконтрольну Україні територію, адже був змушений доглядати паралізовану матір і молодшого брата, який від народження має інвалідність. П'ять років тому Кір'яненка в Донецьку затримали окупанти. 

"Під час незаконного утримання чоловік пережив інфаркт міокарда й інсульт та втратив усі зуби. Згодом його перевели до Донецького слідчого ізолятора на шостий пост у підвал, де багато років утримували хворих на туберкульоз", — йдеться в повідомленні.

Сьогодні Кір'яненко перебуває у Макіївській виправній колонії суворого режиму №32. У 2020 році його "засудили" за проукраїнські погляди на 12 років. За словами Лубінця, після пережитого інфаркту українець почав непритомніти, втратив вагу. Також у нього з'явився ціаноз кінцівок і сильні набряки.

"Через втрату зубів чоловік має виражену деформацію нижньої частини черепа (щелепи). Стан здоров’я Ігоря Кір'яненка — критичний, адже загострилися й хронічні захворювання (пухлина підшлункової залози, цукровий діабет, недостатність сфінктера Одді та ін.). Політв’язня турбують інтенсивні болі в серці та нозі: у 2022 році під час артобстрілу він дістав поранення. Кір'яненко потребує операції, яку можна здійснювати лише в умовах кардіохірургічного відділення, адже в іншому випадку високий ризик смерті", — повідомив омбудсмен.

Нагадаємо, Росія утримує близько 25 тисяч цивільних заручників. Їх найважче повертати з полону, оскільки Женевська конвенція не містить про них положень. Уповноважений з прав людини Верховної Ради Дмитро Лубінець зазначив, що є багато ініціатив та країн, які хочуть допомогти, результат є, але повільний. Росія не хоче віддавати цивільних, а тому намагається навіть не порушувати цю тему.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 02.09.2023 07:48