Фото: Telegram-канал Дмитра Лубінця

Лубінець розповів, кого найважче повертати з російського полону: у чому головні проблеми

Росія утримує близько 25 тисяч цивільних заручників. Їх найважче повертати з полону, оскільки Женевська конвенція не містить про них положень.

Про це повідомив уповноважений з прав людини Верховної Ради Дмитро Лубінець в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"По цивільних заручниках найгірша ситуація. Міжнародних конвенцій немає. Немає алгоритму повернення через процедуру обміну", — заявив він.

Лубінець зазначив, що є багато ініціатив та країн, які хочуть допомогти, результат є, але повільний. Росія не хоче віддавати цивільних, а тому намагається навіть не порушувати цю тему.

До того ж проблема обміну цивільних полонених не привертала увагу міжнародної спільноти з 2014 року. Деяких заручників у Росії утримують роками, їм дають великі тюремні терміни за те, що вони нібито "шпигуни" української армії. Тоді як їхня вина лише в тому, що ці полонені залишилися на тимчасово окупованій території України та підтримали її своїми діями.

"У нас є випадок, коли тільки за слова, що "при Україні було краще" людину засудили", — розповів Лубінець.

Уповноважений з прав людини додав, що країна-агресор утримує близько 25 тисяч цивільних заручників. З них було повернуто всього 144 особи.

Він вважає, що Україні потрібно зробити інформаційну кампанію задля того, аби привернути увагу до проблеми звільнення цивільних заручників. Наразі організовуються міжнародні конференції, де порушують це питання. 

"Цього року це відбудеться на найвищому рівні — Конференції у Копенгагені 6-8 листопада. На ній будуть присутні керівники національних інституцій з захисту прав людини, керівники ООН, громадські організації, що займаються питаннями протидії тортур", — наголосив Лубінець.

Нагадаємо, раніше Міністерство внутрішніх справ запустило гарячу лінію для родичів полонених, безвісти зниклих й загиблих українських військових. Під час дзвінка можна: надати інформацію про своїх рідних, отримати психологічну допомогу, отримати роз’яснення щодо прав, які мають рідні військовополонених, зниклих безвісти й загиблих військових.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 01.09.2023 15:59