Фото: соцмережі

Військові злочини Росії проти українських дітей: у Офісі генерального прокурора оприлюднили шокуючі факти

У п'ятницю, 1 вересня, у Офісі генерального прокурора розповіли про воєнні злочини окупантів проти українських дітей. Десятки тисяч дітей, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, щодня переживають нові спроби "перевиховання" та русифікації. 

Про це генеральний прокурор Андрій Костін написав у Facebook.

Правоохоронці зазначають, що за півтора року внаслідок російської агресії щонайменше 503 дитини загинуло, 1117 було поранено, відомо про понад 19500 примусово переміщених дітей. У кримінальних провадженнях зафіксовано руйнування понад 2700 навчальних та виховних закладів.

"Діти, які перебувають в окупації, або були депортовані до Росії, піддаються "російському державному перевихованню". Це очевидне й кричуще порушення норм міжнародного права. Стаття 50 IV Женевської Конвенції прямо забороняє державі-окупанту втручатися в освітню діяльність, здійснювану на окупованій території. "Освітні стандарти", які насаджує РФ, мають на меті не всебічний розвиток особистості, а стирання української ідентичності та виховання лояльності до держави-окупанта", — йдеться у повідомленні.

Злочини російської армії проти дітей України

Інфографіка: Офіс генерального прокурора

У Офісі генерального прокурора зазначають, що навчальні програми у Росії мілітаризовані та спрямовані не на підтримання миру, а на виховання у свідомості молодих людей постійної готовності до війни.

"Окупаційна "влада" вилучає українські книги та забороняє українську мову. Одним словом, робить все, щоби знищити наше майбутнє та стерти минуле. Вперше з часів Другої світової подібні злочини вчиняються на європейському континенті у таких масштабах. І вперше їх документують та розслідують ще під час "гарячої фази" війни", — повідомляють у прокуратурі.

Злочини армії Росії проти дітей України

Інфографіка: Офіс генерального прокурора

Офіс Генерального прокурора здійснює процесуальне керівництво у понад трьох тисячах проваджень стосовно воєнних злочинів проти дітей. Серед них — магістральне провадження щодо "ідеологічного перевиховання" — індоктринації та мілітаризації українських дітей. В ході розслідування були вивчені численні підручники та документи, які знаходять у всіх містах та селищах, звільнених від ворога. Про спланований характер цих злочинів свідчить і ухвалений у лютому 2023 закон РФ, який фактично інтегрує освіту на тимчасово окупованих територіях в систему освіти Росії.  

Злочини армії Росії проти дітей України

Інфографіка: Офіс генерального прокурора

"Ми переконані, що за злочини проти українських дітей мають понести покарання не лише виконавці, а й найвище керівництво країни-агресора. Працюємо над розслідуванням кожного порушення прав дитини та доведенням того, що в сукупності вони є частиною спроби геноциду українського народу", — йдеться у повідомленні.

Скільки дітей росіяни вивезли з окупованих територій за останній період

За даними Центру нацспротиву, за останній період окупанти вивезли 50 старшокласників до Ярославля, аби агітувати їх вступати до місцевого університету імені Дємідова. Також росіяни вивозять дітей до таборів на "оздоровлення", зокрема:

  • 200 дітей з Довжанська до Анапи;
  • 200 дітей до Краснодарського краю (150 з Каховського та Генічеського районів Херсонщини, та 50 дітей з ТОТ Запоріжжя).

За даними Нацспротиву, в таборах дітям влаштовують концерти "російських зірок", а також проводять "патріотичні навчання", де місцеві педагоги промивають їм мізки. Нерідко дітей не повертають до України.

Нагадаємо, 17 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт президента Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової через злочини щодо українських дітей. США закликали притягнути до відповідальності всіх винних.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.09.2023 11:33